logo F1online.sk

Marko sleduje motory Ferrari: Dúfam, že v pretekoch to už nezopakujú

Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 4. 2023

Red Bull Racing spoznal svojho prvého premožiteľa v aktuálnej sezóne. V piatkovej kvalifikácii sa ním stalo Ferrari zásluhou Charlesa Leclerca. Helmut Marko to pripisuje aj výkonnej pohonnej jednotke, pričom dúfa, že v pretekoch jej kúzlo pominie.

Už prvý tréning vyslal fanúšikom signál, že v kvalifikácii by sme sa mohli dočkať tesnej bitky medzi Red Bullom a Ferrari. Charles Leclerc v ňom stratil na Maxa Verstappena len 37 tisícin sekundy, no nakoniec to medzi touto dvojicou nebolo až také tesné. Monačan porazil svojho soka o takmer dve desatiny.

Na jednej strane treba potľapkať po pleci Charlesa Leclerca, ktorý bezpochyby zajazdil vynikajúce kolo a pre Scuderiu získal prvú pole position od októbra minulého roka. Športový poradca Red Bullu Helmut Marko, ktorý vo štvrtok oslávil 80 rokov, to očakával. Pred kvalifikáciou pre televíziu ORF veštil budúcnosť, ktorá sa naplnila: “Ak sa im podarí zajazdiť dobré kolo, tak môžu získať pole position.”

Po kvalifikácii na svoje slová nadviazal: “Vedeli sme, že Ferrari je rýchle na jedno kolo. Aby sme si udržali nos vpredu, tak všetko muselo dokonale klapnúť.”

To sa nestalo. Max Verstappen lamentoval nad prípravným kolom, ktoré nebolo také dobré ako v predchádzajúcich pokusoch. Dôvodom bola zmena stratégie prípravy pneumatík. “Teploty trate začali klesať, no nám sa nepodarilo optimálne zmanažovať tlaky v pneumatikách. V druhej polovici okruhu sme na Leclerca výrazne stratili.”

Leclerc zajazdil dobré kolo, to mu nemožno odoprieť, ale bez techniky by to nešlo. Marko dúfa, že v nedeľu sa jej výhoda stratí. “V pretekoch by sme mali byť v lepšej pozícii. Počas jedného kola Ferrari môže vytočiť svoj motor a vtedy je najsilnejší zo všetkých, ale ja dúfam, že to v pretekoch nedokážu.”

“Zároveň očakávam, že Alonso sa posunie dopredu, keďže v piatok mal problémy,” pripomenul neposlušnosť DRS Aston Martinu. “Naším hlavným rivalom v pretekoch bude Ferrari a možno Alonso. Zvyšok zaostáva minimálne o deväť desatín sekundy na kolo.”