logo F1online.sk

Russell vypadol už v Q2, ale Hamiltonovi nič nezazlieva

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala28. 4. 2023

Lewis Hamilton v piatok ukázal, že monopost W14 mal dostatočne dobrú rýchlosť na to, aby predbehol minimálne svojich zákazníkov. Georgeovi Russellovi sa to však nepodarilo a v boji o miestenky do Q3 ťahal za kratší koniec. Do elitnej desiatky sa však prebojovali oba Aston Martiny a dokonca aj McLareny. Russella môže mrzieť, že Oscar Piastri aj s pomocou Lewisa Hamiltona.

Georgeovi Russellovi unikol postup do Q3 o 0,004 sekundy, a tak v nedeľu bude štartovať z jedenásteho miesta. Mladík v službách Mercedesu by to čiastočne mohol vyčítať aj svojmu tímovému kolegovi, ktorý nechtiac podal pomocnú ruku Oscarovi Piastrimu.

Ako k tomu došlo? Lewisovi Hamiltonovi záverečné kolo v Q2 absolútne nevyšlo a ku koncu začal spomaľovať. V šestnástej zákrute pred seba pustil Valtteriho Bottasa a následne upaľoval do boxov. Vďaka tomu, že šiel naplno, však poskytol veľmi cenný zákryt Oscarovi Piastrimu. Takto získaný čas prišiel veľmi vhod austrálskemu jazdcovi McLarenu. V poslednom sektore zajazdil o desatinu lepší čas ako Lando Norris a Hamiltonovho kolegu prekonal o 0,018 sekundy.

Tieto tisícinky sekundy by Piastrimu chýbali, keby neťažil z Hamiltonovho zákrytu. Na druhej strane však treba podotknúť, že z pohľadu britského jazdca by nebolo najbezpečnejšie špekulovať a spomaľovať na najrýchlejšom úseku okruhu, len aby náhodou nepomohol jazdcom vzadu. A zrejme si ani neuvedomoval, že za sebou má Piastriho, ktorý bojoval s Russellom o postupovú pozíciu. Ak mu to mal niekto pripomenúť, tak boxový múrik.

George Russell napokon zhodnotil, že on sám mal v Q2 podať lepší výkon. “Tento víkend očividne nie sme dostatočne rýchli. Veľmi rád by som postúpil do Q3. Dával som do toho všetko a bolo to dobré kolo, ale v tom poslednom som spravil chybu. Inak som mohol tesne preliezť do Q3.”

Postup do Q3 by ho potešil, no neveril, že by nakoniec miešal kartami. “Nemyslím si, že by sme sa dokázali kvalifikovať vyššie ako na ôsmom mieste,” povzdychol si a zároveň pripomenul, že v Austrálii to bol úplne iný príbeh. “Tento šport je niekedy trochu zvláštny. Naposledy sme sa kvalifikovali v prvom rade a teraz som vypadol v Q2 a Lewis preliezol len z desiateho miesta. V sobotu dostaneme ďalšiu šancu, ale toto nebol ideálny piatok.”

Doplatil Mercedes na to, že tímy mali k dispozícii len jeden voľný tréning? Pre mnohých tak platilo, že s čím prišli, s tým jazdili; času na rozsiahlejšie analýzy a výraznejšie zásahy do nastavení skrátka nebolo veľa.

“Pravdupovediac, v tréningu som sa necítil veľmi dobre. Chcel by som odjazdiť viac kôl, ale dosť dlho som musel čakať v garáži, zatiaľ čo sme riešili nejaké veci,” pokračoval George Russell. “Teraz sa nám ľahko hovorí, čo by bolo keby. Tieto šprintové preteky sú pre nás aj istou lekciou. Naposledy sme sa v šprinte vynikajúco rozbehli a v každom segmente víkendu sme lietali, ale teraz je to tak trochu naopak. Tak to niekedy chodí.”

Hneď po kvalifikácii však pilot strieborných šípov ani nedokázal jasne pomenovať, aké zmeny by priniesli ďalšie desatinky. “V tejto chvíli by sme asi ani nevedeli, čo by sme mali zmeniť, aby sme na tejto trati našli chýbajúcu rýchlosť. Je špecifická v porovnaní s prvými troma okruhmi.”

“Ak by ste si však mali vybrať nejaký okruh, kde by ste mali mať nanič kvalifikáciu, tak by ste azda uvažovali práve o tomto. Nevidím dôvod, prečo by sme v nedeľu nemohli zabojovať. Uvidíme, ako sa nám bude dariť v sobotu. Budeme tvrdo pracovať, ja sa pokúsim zlepšiť svoju jazdu. Vrátime sa silnejší,” odkázal nakoniec.