logo F1online.sk

Hamilton chcel viac: Nechýbalo veľa a mohol som predbehnúť Ferrari

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala28. 4. 2023

Pri pohľade na čistú rýchlosť Ferrari a Red Bullov v Baku nemožno od Mercedesu očakávať, že by ich mal predbehnúť. Výkon Lewisa Hamiltona tak môžeme hodnotiť ako veľmi dobrý, veď si v kvalifikácii vybojoval piate miesto. Formulový perfekcionista si však uvedomuje, že mohol skončiť aj o jednu priečku vyššie.

Sedemnásobný majster sveta dokázal v Q3 zajazdiť čas 1:41,177, ktorým zaostal za víťazom kvalifikácie Charlesom Leclercom o takmer jednu sekundu. Carlosa Sainza mal však na dostrel. Na pomalší monopost Scuderie mu nechýbali ani dve desatinky sekundy.

“Šli sme úplne naplno, no na takomto type okruhu nie je jednoduché dostať sa do rytmu, všetko správne načasovať a poskladať to,” hodnotil piatok zo svojho pohľadu Lewis Hamilton, ktorý takmer vypadol už v prostrednej časti. Zachránili ho štyri tisíciny sekundy. Čierny Peter zostal v rukách Georgea Russella. “V Q2 som sa trápil. Mal som v rukáve viac rýchlosti, ale posledné kolo mi nevyšlo.”

“Prvý pokus v Q3 bol však parádny. Žiaľ, nakoniec sa mi ho podarilo len dorovnať. Potreboval som len trochu času navyše, aby som predbehol Ferrari,” uvedomuje si priestor na zlepšenie rodák zo Stevenage, ktorý by sa mohol pokúsiť vylepšiť si náladu v sobotu.

Očakávať zisk ďalších pozícií však nie je reálne. Carlos Sainz má oveľa viac priestoru na zlepšenie ako Hamilton. “Na aute nemôžeme nič meniť, takže toto je naša aktuálna rýchlosť. Možno zajtra z toho vyžmýkame trochu viac, keď si preštudujeme dáta, ale toto je určite dobrá štartovacia pozícia pred nedeľou.”

“Samozrejme, toto nie je naša vysnívaná pozícia,” okamžite podotýka pilot Mercedesu. “Sme tu, aby sme vyhrávali. Všetci máme víťazné myslenie a ideme na maximum. Tento víkend sme nepriniesli vylepšenia, ale veríme, že sa už k jednému balíčku blížime. Azda nás posunie bližšie k bojom pred nami.”

Celkový dojem z piatka v Azerbajdžane? Hamilton vypichol najmä rýchlosť Red Bullu na rovinkách, ku ktorej mu pomáha mimoriadne efektívne DRS. “Nevedel som, čo mám očakávať od tohto víkendu. Vedeli sme, že obzvlášť Red Bully budú rýchle, ale neuvedomil som si, že na rovinkách budeme mať taký obrovský deficit. Je to však dobrý indikátor; sme pomalší na rovinkách, ale sme pomalší aj v druhom sektore. Čaká nás veľa práce, aby sme to napravili. V našom aute sa nejazdí zrovna najľahšie, ale s tretím miestom som spokojný. V sobotu sa azda dočkáme zaujímavejšieho súboja.”

Súvisiace články