logo F1online.sk

Szafnauer je presvedčený, že Alpine môže ešte v tomto roku bojovať o celkové druhé miesto

Pierre Gasly
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 4. 2023

Alpine ako čierny kôň sezóny 2023? Francúzsky tím v ostatných týždňoch vo veľkom promoval svoje nadchádzajúce vylepšenia a panuje stopercentné presvedčenie o ich funkčnosti. Podľa slov šéfa stajne Otmara Szafnauera dokážu v Enstone robiť väčšie pokroky než väčšina konkurencie. Na Red Bull si síce Francúzi netrúfajú, ale všetkých ostatných podľa vlastných slov môžu poraziť.

Alpine prinesie na nasledujúce tri veľké ceny vylepšenia. Jedná sa o jeden veľký balík úprav, ktorý bude rozdelený rovnomerne medzi tri víkendy.

„Nie je žiadnym tajomstvom, že do Baku máme pripravenú úplne novú a vylepšenú podlahu. Prirátať k nej treba ešte zopár ďalších pár drobností, ale najdôležitejšia je nová podlaha,“ povedal tento týždeň Otmar Szafnauer.

V rozhovore pre portál Motorsport.com zašiel rumunský rodák ešte ďalej a vyjadril pevné presvedčenie, že krivka vývoja jeho tímu bude strmšia než v prípade konkurencie. Alpine chce postupne prekonať Aston Martin, Ferrari a Mercedes, pričom uznáva, že strata na Red Bull je už privysoká.

„Analyzovali sme našu konkurencieschopnosť a podarilo sa nám priblížiť k Ferrari a Mercedesu. Na Red Bull sme trochu stratili, ale dúfame, že už čoskoro budeme schopní konkurovať Aston Martinu,“ prehlásil Szafnauer.

„Myslím si, že sme v priebehu zimy odviedli solídnu robotu. Možno to mohlo byť aj lepšie, ale zatiaľ sa nám celkom nepodarilo optimalizovať náš balík.“

„Uvedomujeme si, že krivka nášho vývoja musí byť strmšia než v prípade ostatných, inak nebudeme schopní dotiahnuť tie tri alebo štyri desatiny, ktoré momentálne strácame. Pracujeme však tvrdo a snažíme sa urobiť veľký krok vpred,“ dodal Szafnauer.

Red Bull je v súčasnosti vo Formule 1 dominantnou silou, ale súboj medzi Aston Martinom, Mercedesom a Ferrari ešte môže byť zaujímavý. Situácia sa mení z víkendu na víkend a z okruhu na okruh. Podľa Otmara by do tohto súboja mohol čoskoro prehovoriť aj jeho tím.

„Podľa mňa, ak v tomto roku bojujete o štvrté miesto, tak bojujete aj o druhé,“ tvrdí Szafnauer. „Všetko je tak veľmi vyrovnané, že musíme byť schopní bojovať s Mercedesom, Aston Martinom a Ferrari.“

„Skupina týchto troch tímov bojuje o druhé miesto a ak sa nám podarí získať tie tri alebo štyri desatiny, tak sa do tohto boja dostaneme taktiež. To je náš cieľ, tri preteky sú za nami a pred nami ďalších dvadsať,“ dodal Otmar odhodlane.