logo F1online.skF1online.sk

Dobré správy, hovoria o zmenách na technickom oddelení piloti Mercedesu

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 4. 2023

Počas neplánovanej aprílovej prestávky sa tím Mercedes rozhodol oficiálne potvrdiť novinu, o ktorej sa dlho hovorilo a vraj k nej došlo už pred niekoľkými týždňami. Hlavný technický riaditeľ James Allison a technický riaditeľ Mike Elliott si vymenili miesta a obaja budú stopercentne koncentrovaní na vývoj monopostu F1.

Aj keď bol Elliott formálne povýšený a Allison degradovaný, takto by sa táto personálna zmena nemala vykladať. Allison doteraz zastával skôr manažérsku funkciu, v ktorej pracoval aj na projektoch mimo F1. Cieľom bolo zveriť mu viac inžinierskych kompetencií a tie manažérske posunúť Elliottovi.

„James bol naďalej súčasťou nášho tímu, aj keď sa predtým sústredil na iné oblasti. Skutočnosť, že sa vrátil a bude pomáhať Mikeovi náš tím smerom do budúcna len posilní,“ povedal na tlačovej konferencii pred VC Azerbajdžanu Lewis Hamilton.

„Má obrovské skúsenosti, takže podľa mňa to pre tím bude iba skvelé, nielen na trati, ale aj mimo nej,“ dodal Hamilton.

Ešte dôležitejšia je však skutočnosť, že obaja budú teraz zodpovední výhradne za vývoj monopostov Mercedesu. Všetky projekty mimo F1, na ktorých doteraz pracoval Allison, sa Elliotta nebudú týkať a obaja majú jedinú úlohu – dostať Mercedes späť do čela.

„Podľa mňa sú to dobré správy,“ povedal Lewisov tímový kolega George Russell. „Mike bol technickým riaditeľom, kým James doteraz dohliadal na niekoľko ďalších projektov. Teraz máme oboch na plný úväzok vo Formule 1.“

„Mike je jedným z najinteligentnejších – ak nie vôbec najinteligentnejší – chlapíkov, akých som kedy v živote stretol. Myslím si, že v tejto novej role sa bude cítiť ako ryba vo vode.“

„V tímovom športe a s tímom o 2000 ľuďoch potrebujete mať najlepších hráčov na tých správnych miestach, aby ste dosiahli najlepší výsledok pre tím. Práve o tomto bola táto zmena a myslím si, že teraz sú obaja tam, kde patria,“ dodal Russell.

Mladší z dvojice pilotov taktiež podčiarkol skutočnosť, ktorú Mercedes vo svojom stanovisku zdôraznil niekoľkokrát – táto zmena nemá s doterajšími výsledkami nič spoločné. Vedenie Mercedesu takto vraj nepokarhalo Mikea Elliotta a určite tým nechcelo povedať, že práve on je zodpovedný za neúspechy tímu v rokoch 2022 a 2023.

„Je to o tímovej práci. Na konečných rozhodnutiach sa podieľa množstvo ľudí, ktorí informujú zvyšok továrne o zvolených smeroch. Do niektorých týchto rozhodnutí a rozhovorov bol v minulosti zapojený aj James,“ hovorí Russell.

„Bolo to rozhodnutie tímu a ako hovorí Lewis, vyhrávate a prehrávate spoločne ako tím; tak to naozaj je. Za úspechy aj neúspechy nikdy nie je zodpovedný len jeden človek, ale celý tím,“ dodal.

Súvisiace články

Diskusia