logo F1online.skF1online.sk

Russell spomína, ako ho prvýkrát vypískali: Cítil som sa ako dospelé dieťa

George Russell
© Jiří Křenek/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár26. 4. 2023

Pretekári Formuly 1 sú vystavovaní neustálemu tlaku. Poniektorí sa s ním vysporiadavajú lepšie, iní horšie. George Russell sa radí skôr k tým citlivejším jazdcom. Najnovšie si zaspomínal, ako bol po prvýkrát vypískaný a čo to s ním spravilo.

O problematike duševného zdravia sme písali už niekoľkokrát. Trable s mentálnym zdravím priznalo už množstvo pretekárov, vrátane Lewisa Hamiltona, Sebastiana Vettela, Landa Norrisa, Valtteriho Bottasa či Georgea Russella.

Posledný z menovaných vyšiel s kožou na trh počas zimnej prestávky. Na rovinu priznal, že sa v prípade potreby neštíti vyhľadať pomoc odborníka – psychológa a radšej tak riešiť veci vopred, ako neskoro alebo vôbec.

Napriek tomu, že sa dnes mladý Brit zdá byť mentálne pomerne silný, niektoré veci ho aj naďalej dokážu rozhodiť.

„V minulom roku ma fanúšikovia počas predstavovania jazdcov po prvýkrát vypískali,“ uviedol George Russell. „Cítil som sa ako 24-ročné dieťa, ktoré si žije svoj sen, chodí von, tvrdo pracuje, snaží sa zo seba vydať to najlepšie a ktorého vypískali dospelí muži.“

„Zasmial som sa nad tým, no človeka to prinúti nad tým premýšľať.“

Russell sa problematikou duševného zdravia zaoberá čoraz viac a spomedzi mladých pilotov je okrem Landa Norrisa asi jediným, kto je v týchto veciach taký otvorený.

„Mnohí z nás trávia množstvo času na sociálnych sieťach, čo je neuveriteľne toxické miesto, obzvlášť vo vzťahu k Formule 1,“ poznamenal riaditeľ Asociácie pretekárskych jazdcov (GPDA). „Ja osobne sa snažím učiť a pochopiť, ako sa s tým človek môže vysporiadať, ale aj uvedomiť si, čím všetkým si dospievajúci a tínedžeri v súvislosti so sociálnymi médiami v škole prechádzajú.“

„Je to veľmi ťažké a tieto problémy sa časom stávajú väčšími.“

Pokiaľ ide o zvládanie tlaku, Russell zopakoval, že jeho „barličkou“ je rozhovor so psychológom, ako aj s rodinnými príslušníkmi.

„Rozprávam sa s ľuďmi, ktorých milujem a ktorým najviac dôverujem. Vždy mi ponúkajú pomocnú ruku,“ povedal. „Ak mám byť ale úprimný, ten, kto mi pomáha najviac, je môj psychológ, pretože vie, ako treba klásť otázky a vie, ako reagovať na určité veci, keďže je profesionál.“

„Prirovnám to k posilňovaniu. Ak chcete ísť do posilňovne a získať kondíciu, môžete si vybrať, či budete cvičiť s osobným trénerom alebo kondičným trénerom. Psychológ je kondičným trénerom vašej mysle.“

„Rovnako ako fitness tréner vie, ako treba narábať s telom, aby ste získali kondíciu, psychológ pozná triky, ktoré môžete použiť a ktoré vám pomôžu cítiť sa slobodnejšie,“ doplnil.

Súvisiace články

Diskusia