logo F1online.skF1online.sk

Turrini: Všetci vedia o Leclercových rokovaniach s Mercedesom

Charles Leclerc a Lewis Hamilton
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 4. 2023

Nebude to trvať dlho a začne nám ďalšia „silly season“. Podobne ako vlani, ani v tomto roku zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa malo stať niečo šialené. Poučení minulým rokom by sme však situáciu na trhu v F1 nemali podceňovať, pretože stať sa môže čokoľvek. Aj známy taliansky novinár Leo Turrini nás upozorňuje, že by sa mohli začať diať veci.

Lewis Hamilton je momentálne najväčšia hviezda Formuly 1 bez zmluvy na nasledujúcu sezónu. Aj keď sa všade hovorí o jeho zotrvaní v Mercedese, nateraz nič ani len nenaznačuje, že by bolo uzavretie novej dohody blízko.

O situácii okolo Hamiltona a Ferrari pojednával aj posledný stĺpček renomovaného novinára Lea Turriniho, ktorý sa chváli veľmi dôveryhodnými zdrojmi priamo vo vnútri Gestione Sportiva, kde vraj veľmi dobre vedia o rokovaniach Charlesa Leclerca s Mercedesom. O tých sa už nejaký čas pošepkáva, ale na verejnosť prenikajú zatiaľ „iba“ špekulácie.

„Leclercove rokovania s Mercedesom sú verejným tajomstvom,“ napísal Turrini vo svojom stĺpčeku. „Vie o nich každý, od továrne v Maranelle po Indický oceán. Vo svojej kariére ukázal Carletto záblesky poriadnej extratriedy a on si ako prvý uvedomuje, že čas beží.“

„Russell je veľmi dobrý, ale ak Hamilton skončí, správcom rozpočtu v Stuttgarte možno nebude stačiť ďalší Bottas po boku jazdca bez jediného titulu,“ dodal Turrini.

Ten sa ďalej venoval možnosti, že by Leclerca vo Ferrari vystriedal Lewis Hamilton. Sám nedospel k jednoznačnému záveru, či sa to nakoniec stane alebo nie. Keď však jeho stĺpček čítate s porozumením, tak je zrejmé, že talianskemu žurnalistovi sa táto alternatíva nejaví ako pravdepodobná.

„Hamilton má ako pilot stále veľkú hodnotu. Mám však podozrenie, že aj kvôli veku už na Verstappena nemá. Povedzme to takto: s úplne ekvivalentnou technikou by Holanďan vyhral,“ prehlásil Turrini.

„Hamilton je na Mercedes veľmi naviazaný. Chce s týmto tímom vyhrať ôsmy titul a potom ukončiť kariéru. Čo by robil, keby zistil, že so striebornými šípmi sa mu to nepodarí? To neviem.“

„Viem však, že Hamilton nemal k červenému tímu nikdy blízko. Montezemolo nad ním uvažoval, keď bol roztrpčený z Alonsa, ale Lewis bol v tom čase už pevne usadený v Mercedese. Nikdy neprebehli žiadne rokovania. Nikdy,“ opakuje Turrini.

„Je pravda, že John Elkann, ktorý sa stal prezidentom po Marchionneho smrti, sa pýtal na podmienky Hamiltonovej zmluvy. Ten však vtedy vyhrával jeden titul za druhým a nemal ani najmenší záujem.“

„Ak vezmeme do úvahy aktuálne platné zmluvy pilotov Ferrari, tak sa bavíme o roku 2025, hoci za určitých okolností dokážete nájsť riešenia. Čo by však mohlo Hamiltona presvedčiť, aby sa dohodol so Scuderiou, ktorá si už takmer dvadsať rokov nesiahla na trofej?“ pýta sa Turrini.

„Určite nie peniaze: Hamilton je bohatší než Sardanapalo (postava z opery Franza Liszta, pozn. red.). Určite to nebudú ani emócie: Senna šiel iba tam, kde môže priniesť pridanú hodnotu a nakoniec vyhrávať. So súčasným Ferrari by však niečo také nedokázal ani Verstappen,“ dodal Turrini.

Súvisiace články

Diskusia