logo F1online.sk

Problémom bolo vyťažiť z auta maximum, hovorí Vasseur

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 4. 2023

Jazdcov a tímy čaká počas nadchádzajúceho víkendu obrovská výzva. Víkend v Baku bude pozostávať z dvoch kvalifikácií, dvoch pretekov a len jedného tréningu. Bude teda rozhodovať efektivita práce nielen priamo na okruhu, ale aj pri príprave na celý víkend. Aj šéf Ferrari Frédéric Vasseur pripúšťa, že jeho tímu sa v doterajšom priebehu nedarilo vyťažiť úplné maximum zo svojho auta, čo však bude v Baku rozhodujúce.

Ferrari podľa všetkého nechystá do Azerbajdžanu žiadne zásadné novinky. Tie budú pripravené až do Imoly, ale možno nás Scuderia nakoniec prekvapí. Špecifický šprintový víkend v novom formáte na špecifickom okruhu v Baku neprinesú ideálne prostredie na testovanie noviniek.

„Myslím si, že by bolo chybou sústrediť sa na Red Bull, Mercedes alebo Aston Martin. Musíme sa sústrediť na seba a vyťažiť to najlepšie z toho, čo máme v rukách. Medzi druhými a tretími pretekmi sme však podľa mňa urobili dobrý krok vpred,“ hodnotí počínanie svojho tímu jeho šéf.

„Podľa mňa nebol v Melbourne problémom potenciál auta, ale skôr práca tímu v snahe vyťažiť z neho maximum. Práve na toto sa musíme sústrediť. V Baku to bude kľúčové, pretože nás čakajú dve kvalifikácie a dva preteky, takže ako tím musíme z auta vyťažiť čo najviac potenciálu.“

„Potom je tu tiež špecifický charakter okruhu v Baku. Ako som však povedal, najdôležitejšie bude vyťažiť z toho maximum a sústrediť sa na seba, nie na ostatných,“ dodal Vasseur.

Nájsť v Baku ideálne nastavenie nie je vôbec jednoduché. Kombinujú sa tu veľmi rýchle a veľmi pomalé sekcie, takže by sa nejaký ten tréning navyše zišiel, ale taký luxus tímy nebudú mať. Fred však dúfa, že posledné zmeny prinesú svoje ovocie.

„Nikdy vám nepoviem, čo sme s autom urobili, ani aké to malo dôsledky na jeho správanie. Určite však chceme konzistentnejšie auto a myslím si, že sme ho aj našli,“ hovorí Vasseur.

„Chcem si to však potvrdiť počas víkendu v Baku. Tamojší okruh je extrémny, pretože tam silno fúka a pre všadeprítomné vysoké budovy sa smer vetra od zákruty k zákrute mení. Myslím si, že sme sa v Melbourne vydali správnym smerom a musíme to potvrdiť v ďalších pretekoch,“ dodal Fred.