logo F1online.sk

Ako Haas odmení Hulka za zisk pódia? Dostane viac, než len fľašu vína, sľubuje Steiner

Nico Hülkenberg
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár23. 4. 2023

Žiadny pilot v histórii Formuly 1 nečakal na prvé pódiové umiestnenie tak dlho ako Nico Hülkenberg. Nemec už onedlho absolvuje v najvyššej motoristickej súťaži svoje dvesté preteky, počas ktorých sa však ani raz nevyšplhal na bedňu. Mnohokrát mal k tomu síce blízko, no súhrou rôznych okolností sa mu do top trojky nikdy dostať nepodarilo. Tridsaťpäťročný pretekár v súčasnosti preteká za Haas, ktorý na celky vpredu značne stráca. Vidina pódia v aktuálnej sezóne sa preto zdá byť pre „Hulka“ nereálna. Nikdy však nehovor nikdy. V prípade, že sa mu na podarilo vystúpiť na jeden zo stupienkov, sa dočká od svojho tímu aj od meny – a nebude to len fľaša vína.

 Hülkenberg sa vrátil do F1 v tomto roku po trojročnej odmlke. Po Veľkej cene Austrálie má na konte už 184 odjazdených pretekov, no vytúžené pódium sa nie a nie dostaviť. Keďže sa Haas v aktuálnom ročníku pohybuje zväčša na chvoste štartového poľa, je pravdepodobné, že si „Hulk“ na prvé umiestnenie v top 3 bude musieť ešte chvíľu počkať. Nepredbiehajme však.

V prípade, že by sa mu na jeden z pódiových stupienkov v tomto roku predsa len podarilo vystúpiť, neobišiel by naprázdno. V Haase by totiž Nemca riadne odmenili – a nielen fľašou vína.

„O veciach, ktoré sú zakotvené v zmluvách jazdcov, nerozprávam,“ vyslovil sa Günther Steiner. Následne však priznal, že Hülkenberg by bol za zisk pódia určitým spôsobom odmenený. „Určite by niečo dostal,“ povedal.

„Poviem vám to otvorene – nebude sa hnevať,“ pokračoval Tirolčan. „Dostane viac, ako len fľašu piva alebo vína. Vždy existuje nejaký stimul, v prípade Nica to ale nie je materiálna vec. Všetci vieme, že je to veľmi dobrý pilot Formuly 1, no nikdy nestál na pódiu.“

„Bol by to pre neho vrcholný úspech jeho kariéry – a rovnako tak by to bolo pekné aj pre Haas.“

Haas získal v úvodných troch pretekoch ročníka len sedem bodov. V Pohári konštruktérov mu preto zatiaľ patrí pomerne nelichotivá ôsma priečka. Steiner dúfa, že by sa to už čoskoro mohlo zmeniť. V Hülkenbergovi a Magnussenovi má absolútnu dôveru a je vraj len otázkou času, kedy americký celok zaznamená prvé dvojité body v sezóne. Dánovi sa v doterajšom priebehu šampionátu síce doposiaľ veľmi nedarilo, no Tirolčan verí, že aj za pomoci svojho tímového kolegu nájde stratenú formu.

„Ak [Magnussen] nedokáže nájsť svoje [ideálne] nastavenie, má veľmi skúseného tímového kolegu, o ktorého sa môže oprieť. Hülkenberg takým kolegom je.“

„V Melbourne bol veľmi silný. Možno nie taký silný ako v Džidde, ale ako sám povedal, v druhej časti kvalifikácie spravil v rýchlom kole v šiestej zákrute chybu a nevyšlo to. Vedel však, kde urobil chybu. Auto a jazdci sú dostatočne rýchli. Ak budeme takto pokračovať, prídu preteky, v ktorých sa obaja dostanú na body.“

„Je to veľmi dobrý pocit, keď sedíte v monoposte a viete, že môžete aj útočiť, nielen sa brániť. Viete, že môžete útočiť a pokúsiť sa niečo získať, nielen dúfať, že sa niekomu niečo pokazí – viete, že to dokážete vlastnými prostriedkami,“ uzavrel Steiner.