logo F1online.sk

Logistika kalendára sa zlepší, ubezpečuje Russell

Po štarte VC Austrálie 2023
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár23. 4. 2023

Súčasný pretekový kalendár je riešený vskutku podivne. Po úvodných troch podujatiach čelíme pre výpadok Veľkej ceny Číny akejsi „jarnej prestávke“, ktorá dáva fanúšikom, a rovnako tak aj nám v redakcii, poriadne zabrať. George Russell verí, že sa nič obdobné už v budúcnosti nezopakuje a zároveň dúfa, že sa kalendár zlepší komplexne, a to predovšetkým po logistickej stránke.

Aktuálna sezóna sa započala na Arabskom polostrove, odkiaľ sme sa vydali cez polovicu sveta do ďalekej Austrálie, aby sa následne Formula 1 po takmer mesačnej prestávke predstavila nelogicky v Baku.

Po Veľkej cene Azerbajdžanu sa šampionát presunie do Miami a následne sa uskutoční niekoľko pretekov na starom kontinente, hoci si na malú chvíľu odskočí (opäť nelogicky) do Kanady.

Po európskom turné zavítame do východnej Ázie a ročník zavŕšime striedavo na Blízkom východe, v Severnej a v Južnej Amerike.

Čo dodať. Kalendár je dnes nesmierne chaotický a nemá žiadnu logiku. Čoskoro by sa to však mohlo zmeniť a pre zlepšenie logistiky a udržateľnosti by mohol byť rozdelený na akési „bloky“. Jednoducho povedané, preteky v arabskom svete by sa uskutočnili v slede po sebe, rovnako tak aj tie v Európe, vo východnej Ázii či v Severnej a Južnej Amerike.

Hoci k zmene zrejme nedôjde zo dňa na deň, riaditeľ Asociácie pretekárskych jazdcov GPDA George Russell je pozitívny a verí, že šéf Formuly 1 Stefano Domenicali je tejto myšlienke naklonený.

„Myslím si, že ako celok [Asociácia pretekárskych jazdcov, pozn. red.] máme naozaj silné slovo a domnievam sa, že Stefano [Domenicali, pozn. red.] je neuveriteľne otvorený tomu, aby si si vypočul naše názory a viedol s nami rozhovory,“ uviedol George Russell.

Očividne sa veľa hovorilo o udržateľnosti kalendára, o tom, že skáčeme z Blízkeho východu do Ameriky a späť do Európy. Myslím si, že sa to v nasledujúcich rokoch zlepší. Domnievam sa, že mnohým fanúšikom to nedáva veľký zmysel.“

Tímom prekáža najmä to, ako sú rozkúskované podujatia v Severnej Amerike. Zatiaľ čo preteky v Miami sú na programe v máji, tie v Kanade sa konajú o mesiac neskôr v júni. Nehovoriac o tom, že Austin, Mexiko a Las Vegas sa uskutočnia až na jeseň.

Ak je niečo nastavené dobre, tak termín Veľkej ceny Austrálie. Tá sa zväčša koná bezprostredne po pretekoch v arabskom svete. George Russell by bol rád, ak by to tak aj zostalo.

„Klíma má veľa obmedzení,“ vyslovil sa 24-ročný pretekár. „Zúčastňujeme sa mnohých podujatí, ktoré sú ňou obmedzené. Niektoré preteky v arabskom svete sa môžu uskutočniť len v určitom čase. Určite som však toho názoru, že Austrália potrebuje byť na programe po pretekoch na Blízkom východe,“ uzavrel víťaz vlaňajšej VC Sao Paula.