logo F1online.skF1online.sk

Hamilton: Valtteri bol skvelý kolega, dodnes sa navzájom podporujeme. Ocenil aj Bona

Valtteri Bottas a Lewis Hamilton
© Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár22. 4. 2023

Lewis Hamilton je neodmysliteľnou súčasťou Mercedesu už dlhých desať rokov. Pri obhliadnutí sa späť do minulosti si zaspomínal na svojho najobľúbenejšieho tímového kolegu, ktorým bol bezpochyby Valtteri Bottas. Bodaj by aj nie, veď zatiaľ čo sa Brit tešil zo štyroch majstrovských titulov, si Fín na konto nepripísal ani jeden. Pretekár z krajiny tisícich jazier navyše vždy bez váhania splnil každú požiadavku tímu a sedemnásobnému šampiónovi kryl pri mnohých príležitostiach chrbát. Kto by takého parťáka nechcel?

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas pôsobili bok po boku dlhých päť rokov. Fín prišiel do Mercedesu ako náhrada za Nica Rosberga, ktorý sa po zisku titulu v roku 2016 rozhodol skoncovať s kariérou. S Britom sa mu podarilo počas každého roku pôsobenia v Brackley získať Pohár konštruktérov, no v súťaži jednotlivcov sa z prvenstva nikdy netešil. Na strane druhej Hamilton až štyrikrát.

Nečudo, že 38-ročný pretekár tak na „wingmana“ dnes spomína len v tom najlepšom.

„Valtteri bol skvelým kamarátom a tímovým kolegom,“ vyznal sa Lewis Hamilton. „Keď hovorím, že bol skvelý tímový kolega, tak sa domnievam, že len málo ľudí si skutočne uvedomuje, aký je v našom športe konflikt záujmov.“

„Máme dva šampionáty. Šampionát tímov, kvôli ktorému sme boli najatí a majstrovstvá jazdcov. Našou úlohou je teda získať čo najviac bodov individuálne alebo kolektívne pre tím, ale v konečnom dôsledku chcete poraziť svojho tímového kolegu, vždy tu existuje nejaká vnútorná rivalita,“ objasnil sedemnásobný majster sveta.

„Vždy musíte ísť po tejto chúlostivej ceste, pričom je veľmi ľahké byť na jej nesprávnej strane a dopadnúť zle. Valtteri a ja sme sa nikdy nepohádali. Vždy sme sa o veciach nanajvýš rozprávali. Stotožňoval sa s tým, že keď má jeden toho druhého poraziť, tak musí odviesť lepšiu prácu. Spoločne sme sa pokúšali posúvať tím neustále dopredu. Prežili sme spolu úžasné roky, keď on podporoval mňa a ja jeho. Dodnes sa navzájom podporujeme a dosť často spolu v priebehu celého roka cestujeme na preteky,  ako aj z nich, čo je celkom fajn.“

Ďalším človekom, na ktorého Hamilton po Valtterim nedal a nedá dopustiť, je jeho pretekový inžinier Peter Bonnington alias „Bono“.

„S Bonom som si sadol okamžite, ako som sa dostal do tímu,“ vyslovil sa Hamilton. „Myslím si, že ľudia pravdepodobne podceňujú to, ako dlho trvá vybudovať si vzťah, priateľstvo, pochopiť jeden druhého a to, ako obaja fungujete.“

„Najmä počas prvého roku pôsobenia v Mercedese som mal problémy s autom. Mali sme nejaký iný typ odpruženia, taký, aký som nikdy predtým nemal a bojoval som s ním ako blázon, nakoniec sme však dokázali zvíťaziť,“ doplnil Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia