logo F1online.skF1online.sk

Windsor šípi napätie vo Ferrari: Bolo zvláštne, že Charles s tým išiel na verejnosť

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 4. 2023

Sú Charles Leclerc a Carlos Sainz dobrými priateľmi alebo spolu v garáži ledva prehovoria? Nuž, tímoví kolegovia v jednom tíme sú vo Formule 1 málokedy skutočnými priateľmi. Súťaživá povaha tohto športu to skrátka neumožňuje. Na druhej strane, pokiaľ ide o pomery vo Ferrari, tak prípadné napätie medzi Sainzom a Leclercom zatiaľ príliš nepreniklo na svetlo sveta. Uznávaný novinár a bývalý manažér Peter Windsor však šípi, že vzťahy nemusia byť ideálne.

Neúspešný štart do sezóny vyvoláva vnútri Ferrari očividnú nervozitu. Pozitív bolo málo, negatív, naopak, mnoho. Leclercovo Ferrari počas úvodného víkendu sezóny „odpálilo“ obe riadiace jednotky elektroniky a už na druhom podujatí musel akceptovať trest.

Ferrari to nevychádzalo ani na tretích pretekoch sezóny v Austrálii. V tíme pokazili už sobotnú kvalifikáciu, ktorá mala byť ich doménou. Pre hroziaci dážď sa Charles Leclerc rozhodol pre jedno prípravné kolo, kým Carlos Sainz zariskoval s dvomi. Problém bol v tom, že Sainz sa ocitol vpredu a Leclercovi zavadzal. Ďalšia chyba v komunikácii Monačana dosť rozladila.

„Popravde, v Q1 a Q2 som neodviedol dobrú prácu a nejazdil som dobre. Nedarilo sa mi všetko poskladať dokopy. V Q3 sa mi to však väčšinou podarí. Bohužiaľ, v tomto prípade som môj druhý pokus v Q3 zahájil bez prípravného kola, keďže sa blížil dážď. Musel som na to okamžite tlačiť, čo pneumatikám nepomohlo a tiež som sa v prvom sektore ocitol za Carlosom. Dúfam, že ako tím sa na to pozrieme, pretože nás to stálo dosť času,“ povedal po austrálskej kvalifikácii Leclerc.

Takáto opatrná kritika však bola ničím v porovnaní s tým, čo svojmu tímu odkázal vo vysielačke hneď po dojazde. „Kolo na hovno. Žiadne prípravné kolo. Dážď nedorazil. Veľká vďaka Carlosovi za zákryt. Získal som tam nejakú rýchlosť, čo je vždy pekné,“ prehlásil Leclerc vo vysielačke, z ktorej priam sršal sarkazmus.

To viedlo známeho veterána Formuly 1 Petra Windsora k presvedčeniu, že všetky tieto slová neboli náhoda, ale sofistikovaný odkaz celému Ferrari.

„V Q3 bol Charles dosť naštvaný, že mu Carlos nepomohol a neposkytol zákryt. Myslím si, že to bolo možné iba na cieľovej rovinke, inde to v Melbourne skrátka nejde,“ povedal Windsor pre svoj kanál na YouTube.

„Podľa mňa bolo zvláštne, že Charles vyjadril svoje rozhorčenie takto verejne, pretože vo Ferrari musíte žiť vo vlastnom a uzavretom svete, ste v akejsi kukle, kam nik neprenikne. Máte svojich ľudí a musíte pracovať veľmi apolitickým spôsobom, ale toto bola dosť politická reakcia,“ prehlásil Windsor.

„Aj keby však Charles mal pocit, že mu Carlos mal pomôcť, tak podľa mňa by bolo naivné domnievať sa, že by to urobil. Prečo by mal Carlos pomáhať Charlesovi viac, než Charles pomáha Carlosovi?“ pýta sa Windsor.

Ako mnohí poznamenali, Leclercova poznámka bola ironická a o žiadny zákryt v skutočnosti nešlo. Sainz skrátka išiel na dve prípravné kolá, kým Leclerc len na jedno, a táto skutočnosť nebola interne dostatočne dobre komunikovaná. Tak sa stalo, že Charlesovi v najdôležitejšom okamihu kvalifikácie zavadzal vlastný tímový kolega.

„Myslím si, že vo Ferrari momentálne panuje veľmi zaujímavá dynamika. Keby som bol manažérom Charlesa Leclerca, povedal by som mu: ‚To najlepšie, čo môžeš teraz urobiť, je vybudovať si skvelý vzťah s Carlosom, pretože ho možno budeš v priebehu sezóny potrebovať. Si rýchlejší, takže o to sa neboj, ale roztržka medzi vami je to posledné, čo teraz potrebuješ‘,“ odkázal Windsor.

Súvisiace články

Diskusia