logo F1online.skF1online.sk

Sainz a Ferrari po neúspechu volajú po ďalších diskusiách a zlepšení

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 4. 2023

Ferrari pri svojej honbe za opätovným preskúmaním penalizácie Carlosa Sainza z Veľkej ceny Austrálie neuspelo. FIA sa na vec opätovne nepozrie a vo svojom rozhodnutí prehlásila, že žiadne nové elementy ani nové dôkazy jej neboli predložené. Ferrari tak bolo odmietnuté a spokojné s tým veru nie je.

Tušili sme, že to bude trochu „na dlhú ruku“. Ako to už pri práve na preskúmanie býva, problémom ani tak nie je samotný predmet konania, ale nutnosť prísť s novou a predtým nepoznanou skutočnosťou.

Aby sa rozhodovací proces o penalizácii opätovne začal, musíte ako navrhovateľ najprv predložiť nový dôkaz alebo skutočnosť, ktoré predtým neboli komisárom známe. Toto je kameň úrazu, ktorý drvivú väčšinu konaní o tomto opravnom prostriedku ukončí už v zárodku. Presne tak to bolo aj v prípade Carlosa Sainza a Ferrari.

Tí po Veľkej cene Austrálie neboli vôbec spokojní s rozhodnutím komisárov udeliť Španielovi päťsekundovú penalizáciu. Tá ho pripravila o štvrté miesto a pekné body. Nespokojnosť Ferrari sa pritom dala do určitej miery pochopiť, najmä keď uvážime, že Logan Sargeant a Pierre Gasly trestom, z nejakého dôvodu, unikli.

„Berieme na vedomie rozhodnutie FIA nepriznať nám právo na preskúmanie trestu udelenom Carlosovi Sainzovi na Veľkej cene Austrálie 2023,“ uviedol taliansky tím vo svojom tlačovom stanovisku.

„Sme, prirodzene, sklamaní a cítime, že sme poskytli dostatok významných nových dôkazov, aby FIA toto rozhodnutie prehodnotila, a to najmä v kontexte konkrétnych podmienok a viacerých incidentov, ku ktorým došlo počas posledného reštartu pretekov.“

„Rešpektujeme však priebeh procesu a rozhodnutie FIA. Tešíme sa na začatie širších diskusií s FIA, F1 a všetkými tímami s cieľom zlepšiť ďalší dohľad nad naším športom a zabezpečiť vyššiu úroveň spravodlivosti a konzistentnosti, ktoré si Formula 1 zaslúži,“ dodalo Ferrari.

K veci sa na sociálnych sieťach vyjadril aj samotný „previnilec“ Carlos Sainz, ktorému sa toto rozhodnutie pozdáva ešte menej než samotnému Ferrari.

„Rozhodnutie FIA nepriznať právo na preskúmanie rozhodnutia ma veľmi sklamalo,“ napísal Sainz.

„Aj po dvoch týždňoch si naďalej myslím, že trest je neprimeraný a podľa mňa mal byť aspoň preskúmaný na základe dôkazov a argumentov, ktoré sme predložili. Musíme pokračovať v spolupráci a zlepšiť určité veci smerom do budúcna. Konzistentnosť a rozhodovacie procesy sú už niekoľko sezón horúcou témou a ujasniť ich je v záujme nášho športu.“

„Austrália je teraz už minulosť a stopercentne sa sústredím na ďalšie preteky v Baku,“ dodal Sainz.

Súvisiace články

Diskusia