logo F1online.skF1online.sk

Hamilton a Alonso opäť bok po boku? Bolo by fajn ukončiť to spolu a v jednom tíme, hovorí Španiel

Fernando Alonso v McLarene MP4-22 2007
© Twitter/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár18. 4. 2023

Výrok „nikdy nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky“ Fernandovi Alonsovi asi veľa nehovorí. Tí z vás, ktorí ste sledovali Formulu 1 už v roku 2007, isto viete, že keď bol Španielovým tímovým kolegom v McLarene Lewis Hamilton, medzi oboma jazdcami to poriadne iskrilo – tak na trati, ako aj mimo nej. Teraz však majster sveta z rokov 2005 a 2006 prekvapuje a hovorí, že kariéru v najvyššej motoristickej súťaži by rád ukončil práve po boku svojho odvekého rivala, a to dokonca v jednom a tom istom tíme.

Lewis Hamilton a Fernando Alonso boli v minulosti poriadne „na nože“. Bok po boku síce pôsobili len rok, a to v McLarene, keďže sa starší z dvojice z Wokingu pre napätie, ktoré medzi ním a Britom pretrvávalo, z tímu následne porúčal – no na meno si nevedeli prísť dlhé roky.

V nedávnom rozhovore sa Alonso vrátil v čase a zaspomínal si na sezónu 2007, keď priznal, že medzi ním a Hamiltonom v tom čase vládlo napätie, za ktoré však podľa 41-ročného pretekára bolo zodpovedné najmä vedenie McLarenu.

„Bola to pre nás ťažká sezóna,“ priznal Fernando Alonso. „Rešpektovali sme však, čo robil ten druhý na trati a stále robí.“

„Každý z nás považuje toho druhého za talentovaného jazdca a jedného z najťažších konkurentov, akých sme kedy stretli.“

„Situáciu počas tej sezóny naši šéfovia dobre nezvládli. Zároveň sme boli mladí a nezrelí. Boli sme veľa vecí, ktorými teraz nie sme, a potrebovali sme pomoc od vedenia, ktorej sa nám nedostávalo.“

Španiel pripustil, že za jeho odchod z Wokingu mohlo predovšetkým to, že vedenie stajne, špecificky jej vtedajší šéf Ron Dennis, vo výraznej miere uprednostňoval Lewisa Hamiltona.

„Ako povedal Ron [Dennis] po predposledných pretekoch: ´Nepretekáme s Massom, ale s Fernandom.´ Keď to povie váš tím, tak viete, že nemôžete pokračovať. Počas kariéry však k takýmto veciam dôjde a poučíte sa z nich.“

Alonso tvrdí, že napriek negatívnej skúsenosti z roku 2007, má dnes s Hamiltonom oveľa lepší vzťah ako v minulosti a dokonca si vie predstaviť, že by sa s Britom opätovne predstavili bok po boku v jednom tíme.

„Bolo by pekné ukončiť naše kariéry bok po boku [v jednom tíme, pozn. red.]. Páčilo by sa mi to,“ poznamenal rodák z Ovieda.

Súvisiace články

Diskusia