logo F1online.skF1online.sk

Ferrari s odvolaním neuspelo, Sainzova penalizácia zostáva v platnosti!

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Tomáš Masár
Tomáš Masár18. 4. 2023

Scuderia Ferrari so svojím odvolaním proti penalizácii, ktorá bola udelená počas Veľkej ceny Austrálie Carlosovi Sainzovi, podľa očakávaní neuspela.

Žiadosť Ferrari na právo o preskúmanie trestu Carlosa Sainza v Austrálii bola zamietnutá. Komisári sa zhodli, že neexistuje žiadny významný a relevantný nový prvok, ktorý by pôvodný verdikt mohol zmeniť.

Komisári svoje rozhodnutie podložili tým, že už disponovali adekvátnou telemetriou a Sainzovo tvrdenie, že s Alonsom kolidoval pre zníženú viditeľnosť (Španielovi svietilo do očí slnko) či pre nízku priľnavosť studených pneumatík, jednoducho neakceptovali.

Uviedli, že sa nejedná o “opodstatnený dôvod vyhnúť sa trestu za spôsobenú kolíziu”.

Ferrari sa následne usilovalo komisárov nástojčivo presvedčiť, že telemetria zo Sainzovho auta, Sainzovo svedectvo, ako aj niektoré z jeho popretekových komentárov boli významnými a relevantnými novými dôkazmi, no neúspešne…

Scuderia sa taktiež snažila oprieť o niektoré popretekové rozhovory jazdcov, ktorí vyjadrili Sainzovi podporu, pričom poukázala na Force Indiu, ktorá sa v minulosti verbálnymi svedectvami v jednom prípade obhajovala a trest jej bol napokon zmazaný.

V prípade Ferrari však boli komisári neústupčiví. FIA tiež rozhodla, že dodatočná telemetria prezentovaná zo strany Ferrari bola “prinajlepšom nejednoznačná” a skôr, než Sainzovo meno očistila, Španielovi priťažila a potvrdila, že bol na vine.

Rozhodnutie znelo:

“Podmienky trate a pneumatík bolo niečo, čo musel každý pretekár vziať do úvahy a prispôsobiť sa tomu.”

“Keď sa [Pierre Gasly] pokúšal neskoro zabrzdiť, [Sainz] prijal riziko, že ako jazdec stratí kontrolu nad svojím autom.”

“V tomto prípade sa toto riziko naplnilo s následkom kolízie, za ktorú bola udelená penalizácia.”

Súvisiace články

Diskusia