logo F1online.skF1online.sk

Mercedes už vie, čo zapríčinilo Russellovo odstúpenie. Bude Brit nútený nasadiť nový motor?

George Russell, horiaci motor, plamene
© Twitter/Australian GP
Tomáš Masár
Tomáš Masár18. 4. 2023

Snahy Georgea Russella zaznamenať v Austrálii dobré umiestnenie najprv zmaril jeho tím, následne mu však poslušnosť vypovedala aj pohonná jednotka. Čo sa postaralo o jej predčasný koniec? Paradoxne len malý úlomok, ktorý sa dostal do jedného z valcov a spôsobil tam požiar.

Sezóna je ešte len vo svojej počiatočnej fáze, no pohonné agregáty Mercedesu vypovedali poslušnosť už dvakrát. Ako prvého zradil motor Landa Norrisa, teraz sa k nemu pripojil aj George Russell.

Russell popritom do pretekov v Austrálii vstúpil ako z veľkej knihy. Bezprostredne po štarte sa dostal pred Maxa Verstappena, pričom sa mu vedenie podarilo udržať až do prvej zastávky u svojich mechanikov. Mercedes však svojho zverenca povolal do boxov v tom najnevhodnejšom okamihu – pred výjazdom bezpečnostného vozidla. Dvadsaťštyriročný pretekár sa tak po návrate na trať ocitol až na siedmom mieste a aby toho nebolo málo, o čosi neskôr mu v sedemnástom kole pretekov vypovedala službu pohonná jednotka a nešťastie bolo dokonané.

Trvalo približne dva týždne, kým mechanici Mercedesu v anglickom Brixworthe určili presnú príčinu poškodenia motora, píše Auto Motor und Sport. Podľa všetkého sa do motoru dostala akási cudzia časť, pravdepodobne malý úlomok, ktorý v konečnom dôsledku viedol k poklesu výkonu a s tým spojenej poruche.

Motor pohltil úlomok v jednom z valcov, v ktorom následne došlo k vznieteniu. Či sa Mercedesu Russellov pohonný agregát podarí zachrániť, nateraz nie je jasné. Rozhodnúť by mali najbližšie dni.

Ak však budú mechanici aj úspešní, Russell bude musieť pravdepodobne v azerbajdžanskej kvalifikácii a pretekoch nasadiť novú pohonnú jednotku. Starý motor bude nasadzovaný nanajvýš v piatkových tréningoch, a to samozrejme len za predpokladu, že nepoputuje do „koša“.

Súvisiace články

Diskusia