logo F1online.sk

Problémy Mercedesu nie sú ani zďaleka také, ako sa nám snažia nahovoriť, myslí si Clarkson

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár18. 4. 2023

Mercedes pôsobil po úvodných pretekoch sezóny v Bahrajne pomerne odovzdaným dojmom. Lewis Hamilton obvinil z neúspešného vstupu do sezóny tím, keď povedal, že mu pri vývoji monopostu W14 dostatočne nenaslúchal. Šéf stajne Toto Wolff zase adresoval otvorený list fanúšikom, kde sa im za nedostatočné výkony ospravedlnil. Jediný, kto zostal ako tak pri zmysloch, bol George Russell. Po troch odjazdených veľkých cenách vidíme, že tím z Brackley na tom vôbec nie je až tak zle, ako pôvodne tvrdil. V tímovej súťaži mu patrí priebežná tretia priečka, pričom na druhý Aston Martin stráca len niekoľko bodov. Opäť sa tak ukázalo, že „strieborné šípy“ svoje problémy poriadne zveličovali. Myslí si to aj novinár Tom Clarkson.

Mercedes sa chcel po nepodarenom vlaňajšku prezentovať v tomto roku oveľa lepším dojmom. Do sezóny však nevstúpil ideálne, následkom čoho sa z tábora Mercedesu začalo ozývať množstvo negatívnych stanovísk. Prešlo však niekoľko týždňov a čuduj sa svete, „meďák“ mal zrazu bez väčších aktualizácií rýchlosť na víťazstvo.

Aspoň to tvrdí Toto Wolff. Rakúšan sa vyjadril, že ak by George Russell z pretekov v Austrálii predčasne neodstúpil, mohol to byť on, a nie Max Verstappen, kto by sa v cieli radoval z najcennejšej trofeje.

Mercedes však očividne zrýchľuje, čo neušlo ani pozornosti moderátora podcastu F1 Nation Toma Clarksona, ktorý naznačil, že sa Nemci na dominantný Red Bull síce možno v aktuálnej sezóne nedotiahnu, no ich problémy rozhodne neboli také závažné, ako pôvodne tvrdili.

„Nemyslím si, že problémy Mercedesu sú také zlé, ako chcú, aby sme si mysleli,“ poznamenal Tom Clarkson. „Určite si pamätáte, že po prvých pretekoch v Bahrajne, keď Toto Wolff napísal odkaz fanúšikom, bol po pretekoch v médiách veľmi negatívny, rovnako ako aj Lewis, ktorý sa nechal počuť, že si s autom nerozumie, že v ňom sedí až príliš vpredu a podobné veci.“

„V konečnom dôsledku však stopky vo Formule 1 nikdy neklamú. Pozrite sa na posledné dva preteky, v kvalifkácii v Austrálii zaostal Mercedes za Red Bullom len o dve desatiny, ak si správne pamätám, tak zásluhou Georgea Russella.“

„Rovnako tomu tak bolo aj v Saudskej Arábii. Samozrejme, Sergio Pérez vo svojom záverečnom kole v tretej časti kvalifikácie spravil chybu a nebol tom žiaden Max Verstappen, no auto, ktoré stráca na Red Bull len dve desatiny sekundy, rozhodne nie je zlým autom. Ich východiskový bod podľa mňa nie je taký zlý. Môžu sa zlepšiť? Áno, rozhodne môžu. Je len otázkou, do akej miery. Taktiež hovoria o zmene koncepcie, na ktorej mali možnosť pracovať od Austrálie po Baku.“

„Toto Wolff síce hovorí veľmi pozitívne o zlepšeniach, ktoré zaznamenali, ale rovnako tak ani ostatní neprešľapujú na mieste, všetci budú využívať túto prestávku na zlepšenie. Myslím si, že stratu na Red Bull do veľkej miery zmažú. Vyhrajú pár pretekov, no nemyslím si, že na konci sezóny v konečnom zúčtovaní porazia Red Bull,“ ukončil Clarkson.

Súvisiace články