logo F1online.skF1online.sk

Skorý prestup do top tímu môže jazdcovej kariére ublížiť, upozorňuje Russell

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 4. 2023

Ako pristúpiť k výchove mladých pilotov v F1? Treba im dopriať potrebný čas alebo by sa mali po rebríčku posúvať čo najrýchlejšie? Podľa pilota Mercedesu Georgea Russella existuje riziko, že keď si šéfovia zvolia druhú variantu, môžu tým ublížiť rozvíjajúcej sa kariére mladého pretekára.

George začína svoj druhý rok v Mercedese a k jeho kariére vo Williamse sme sa za ostatné mesiace ohliadali dosť často. Existuje predpoklad, že mu tri roky strávené s britským tímom na konci poľa veľmi pomohli po jeho prestupe do Mercedesu. Monoposty W13 a W14 totiž nebolo pre pilotov úplne jednoduché zvládnuť a Russell mal s ťažko zvládnuteľnými autami bohaté skúsenosti z Williamsu.

Priniesli tri roky s tímom z Grove Russellovi určitú výhodu v porovnaní s jazdcami, ktorí prestúpili do top tímu skôr? „Myslím si, že to nikdy nemôžete vedieť,“ povedal Russell pre Square Mile.

„Rád sa pozerám na pohár ako poloplný a z každej situácie si chcem zobrať pozitíva. Mohol by som tu sedieť a hovoriť, že som prišiel o tri roky svojej kariéry jazdením na chvoste poľa a nemohol som bojovať o víťazstvá, alebo sa môžem pozerať na pozitíva z tohto obdobia,“ hovorí britský pretekár.

„Keď na tie roky spomínam teraz, hovorím si: ‚Možno som sa naučil viac o jazdení na konci poľa v porovnaní s niektorými mojimi súpermi, ktorých hneď na začiatku hodili do hlbokej vody.‘“

„Niektorých jazdcov hodili do hlbokej vody veľmi skoro a ublížili ich kariéram,“ dodal Russell.

To sa stalo napríklad Maxovi Verstappenovi, ktorý však už pri svojej premiére s Red Bullom vybojoval svoje prvé víťazstvo. V tom čase však nebol jeho tím nijak favorizovaný a Mercedes vtedy vyhral všetky preteky okrem dvoch, keď ho o najvyšší stupienok pripravili vypadnutia.

„Tak napríklad, Maxa Verstappena povýšili už po osemnástich mesiacoch, ale možno keby v tom čase išiel do tímu ako Mercedes a postavil sa proti Lewisovi Hamiltonovi na jeho vrchole, mohlo to ublížiť Maxovej kariére,“ povedal Russell.

„Musíte sa na to pozerať z oboch strán. Max bol určite lepší jazdec po troch alebo štyroch sezónach než po osemnástich mesiacoch. Keby stál proti jazdcovi na vrchole kariéry a v dominantnom aute, na ktoré je zvyknutý, možno by nebol tam, kde je teraz,“ dodal Russell.

Súvisiace články

Diskusia