logo F1online.sk

Ešte pred štyrmi rokmi som sa stal majstrom sveta, pripomína Alonso

Fernando Alonso
© Twitter/TOYOTA GAZOO Racing WEC
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 4. 2023

Fernando Alonso čakal na konkurencieschopný monopost dlhé roky. V novej sezóne vybojoval tri pódiá v úvodných troch pretekoch, o čom mohol posledných desať rokov len snívať. Ale to platí „iba“ o Formule 1. Sám dvojnásobný šampión svetu rád pripomína, že vlastne nie je  dvojnásobným, ale trojnásobným majstrom sveta.

Sezóna 2018/19 v Majstrovstvách sveta vytrvalostných pretekov priniesla dominantné predstavenie Toyoty. Japonská automobilka bola v tomto období na okruhoch celého sveta taká dominantná, že aj súčasný Red Bull môže o takej nadvláde len snívať.

Alonso, ktorý vtedy opustil Formulu 1 a vydal sa za novými výzvami, zasadol práve do kokpitu Toyoty, dvakrát vyhral v Le Mans a spolu s kolegami Kazukim Nakadžimom a Sébastienom Buemim ovládol aj celkové hodnotenie šampionátu.

„Nie je to tak dávno, čo som mal šancu vyhrať preteky,“ povedal médiám Alonso, ktorého cituje Motorsport.com. „Viem, čo si ľudia myslia, podľa nich som bol dekády v temnom tuneli bez svetielka na jeho konci, ale ja som sa pred štyrmi rokmi stal majstrom sveta.“

„Viem, že to nie je Formula 1, ale náš svet nie je iba Formula 1. Chápete, v motoristickom športe je veľa krásnych vecí.“

„Ešte len pred štyrmi rokmi som vyhrával a dominoval vo WEC. Posledné dva roky som s Alpinom bojoval o pódiá, dokonca som bol vlani v Austrálii v boji o pole position a pred ôsmimi mesiacmi v Kanade stál v prvom rade,“ pripomína Alonso.

Španielsky pretekár je skvelým príkladom toho, že ak máte dobrú techniku, potrebujete tiež kvalitného jazdca, a naopak, ak ste skvelým jazdcom, stále potrebujete dobrú techniku. Aj počas svojich rokov na konci štartového poľa Fernando naďalej predvádzal, čo za volantom dokáže.

„Nikdy som nemal pocit, že som sa desať rokov nevedel dostať z Q1 a zrazu som ožil. Vždy som bol konkurencieschopný a dúfam, že teraz som ešte o niečo viac konkurencieschopný,“ povedal španielsky matador.

„Pokým však nevyhráte, tak to nie je veľký rozdiel, či skončíte siedmy alebo tretí, druhý alebo jedenásty – buď ste vyhrali alebo prehrali,“ dodal Alonso.