logo F1online.sk

Schumacher zažil v Mercedese šok: Nečakal som, že sa toho naučím toľko a tak rýchlo

Mick Schumacher
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 4. 2023

Neplánovaný rok „na lavičke náhradníkov“ pokračuje viac ako úspešne. Samozrejme, že Mick Schumacher by v tejto sezóne najradšej pretekal, ale miesto rezervného pilota Mercedesu je pravdepodobne tým najlepším, čo sa nemeckému pretekárovi mohlo stať. Sám priznáva, že za tých pár mesiacov už stihol „nasať“ nevídané množstvo informácií.

Po výpovedi v Haase nezvýšila pre Schumachera na rošte žiadna pretekárska sedačka, a tak prijal ponuku Mercedesu na obsadenie miesta rezervného pilota. V prenosoch ho tak vídame po ľavici Tota Wolffa.

„Po svojom príchode som do tímu skvelo zapadol,“ povedal Schumacher. „Všetci boli ku mne nezaujatí a od môjho prvého príchodu do Brackley som sa cítil veľmi vítaný. Počas týchto prvých mesiacov som tam strávil množstvo času. Tamojšie zariadenia sú veľmi pôsobivé.“

„Stále si zvykám na úroveň prípravy, ktorú tu pred každým víkendom absolvujú, a snažím sa nasať čo najviac informácií. Okrem toho tu je stále množstvo ľudí, ktorých som zatiaľ nestretol, ale je zábavné sa so všetkými zoznamovať.“

„Mojou prvoradou úlohou je práca na simulátore. Keďže som pretekal s touto novou generáciou monopostov, dobre rozumiem tomu, ako s nimi treba jazdiť. To mi v mojej práci pomohlo a dúfam, že to malo svoju pridanú hodnotu aj pre tím. Budem sa snažiť byť ďalším párom očí a ďalším zdrojom informácií, ktorý pomôže pri vývoji v priebehu sezóny,“ hovorí nemecký mladík.

„Jazda na simulátore je neskutočná. Jedná sa o veľmi pokročilé zariadenie, ale ja chcem viac. Nestačí mi len stáť na vedľajšej koľaji. Chcem pomôcť s čím len budem môcť. Samozrejme, toto je len virtuálny svet a najradšej by som jazdil so skutočným W14!“ prehlásil Schumacher.

Preňho je tento rok s jedným z najlepších tímov vôbec skvelou skúsenosťou. Aj keď by najradšej pretekal, jedna sezóna v úlohe rezervného pilota bola zrejme tým najlepším, čo sa mu po pokračovaní v pretekárskej kariére v F1 mohlo stať. Sám priznáva, že sledovať takú mamutiu organizáciu pri práci bolo šokujúce aj pre pilota s dvojročnou skúsenosťou v najvyššej motoristickej triede.

„Pokiaľ ide o prípravu na súťažný víkend, naučil som sa toho mnoho a môžem to pridať do svojej palety zručností. Nemyslel som si, že toho bude toľko už takto skoro,“ hovorí Schumacher.

„Keď ste na trati, tak ako jazdec zvyčajne nemáte možnosť počuť, čo sa deje medzi všetkými inžiniermi, takže bolo nesmierne zaujímavé sledovať všetku tú komunikáciu. Na prvom podujatí sezóny v Bahrajne som bol dosť v šoku, nečakal som, že bude prebiehať taký tok informácií,“ dodal Mick.