logo F1online.sk

V iných športoch sa tréningy naživo nevysielajú, hovorí Vasseur

Frédéric Vasseur
© Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 4. 2023

Na Veľkej cene Azerbajdžanu koncom mesiaca bude mať premiéru nový víkendový formát. Uvidíme len jeden tréning a až dve kvalifikácie. Tímy sa v spolupráci s Formulou 1 vzácne zhodli – aj keď na poslednú chvíľu –, že druhý voľný tréning počas šprintového víkendu je úplný nezmysel; a tak ho zrušili.

Jeden tréning, potom dve kvalifikácie, jedna na nedeľné preteky, druhá na sobotný šprint. Vôbec prvýkrát v dejinách Formuly 1 uvidíme v rámci jedného podujatia dve kvalifikácie a dve preteky.

„V tomto prípade sa všetkých desať tímov zhodlo, čo sa nestáva často, takže sme to využili a išli do toho,“ povedal novinárom šéf Ferrari Frédéric Vasseur.

„Nový formát je určite dynamickejší. Možno sme o tom začali diskutovať neskoro, ale keďže bolo všetkých desať tímov na jednej lodi, tak sme sa do toho museli pustiť.“

„Mne sa nový formát páči. Osobne nie som veľkým fanúšikom ani bežného druhého tréningu. Niekedy je to trochu nuda, samozrejme, nie pre nás, pretože my zbierame množstvo dát, ale viem si predstaviť, že pre bežných fanúšikov je to asi trochu nudné. Prísť s niečím dynamickejším v priebehu súťažného víkendu je podľa mňa dobrý nápad,“ dodal Francúz.

Ten použil ako príklad futbal a ďalšie športy. Formula 1 je totiž jedinečná v tom, že fanúšikovia sú prizvaní, aby sledovali aj tréningy, teda nesúťažnú stránku tohto športu. Vo futbale, hokeji a drvivej väčšine všetkých športov to neuvidíte.

„Keď sledujete futbal, tak nepozeráte na stredajší tréning svojho tímu na štadióne. Náš šport je pravdepodobne jediný na svete, ktorý vysiela naživo v televízii aj tréningy,“ povedal Vasseur.