logo F1online.sk

Brown: So štrukturálnymi zmenami sa začalo už v druhej polovici minulého roka

Andrea Stella a Zak Brown
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 4. 2023

Po veľmi nelichotivom úvode sezóny došlo v McLarene k prvej veľkej personálnej rošáde v novom ročníku. Takéto zásahy očakávame skôr počas medzisezónneho obdobia – ostatne, presne tak sme to videli aj na prelome rokov 2022 a 2023 – McLaren ich však vykonal krátko po začiatku nového ročníka. Podľa slov Zaka Browna sa k nim však schyľovalo dávno predtým.

V McLarene sa rozhodli pre zmenu štruktúry technického oddelenia. Podobne ako vo Ferrari, aj vo Wokingu siali po „demokratickejšom“ systéme. Zrušili pozíciu „klasického“ technického riaditeľa a jeho kompetencie rozdelili medzi troch mužov.

Jedným z nich bude čerstvá posila z Ferrari David Sanchez, ktorého doplnia Peter Prodromou a Neil Houldey.

Podľa slov šéfa McLarenu Zaka Browna boli zmeny inšpirované pomalým vývojom v priebehu minulej sezóny. Odchodom Andreasa Seidla na jej konci a vymenovanie Andreu Stellu za jeho nástupcu udelilo Talianovi mandát na vykonanie hĺbkovej analýzy minuloročných neúspechov.

„Sezónu 2022 sme začali problémami s brzdovými kanálikmi na predsezónnych testoch,“ povedal médiám Brown, ktorého cituje Motorsport.com.

„Auto samotné bolo okej. Potom prišli problémy s naším jazdcom, na ktorých sme pracovali a ktoré tak trochu odvrátili pozornosť novinových titulkov. Za oponou som však nebol spokojný s tempom vývoja monopostu.“

„Toto sa dialo v druhej polovici minulej sezóny. Keď sa pozriete na vývoj niektorých ďalších tímov, kde začali a kde skončili, a porovnáte ich s nami, tak o tom začnete diskutovať.“

„Ku koncu sezóny prešiel tím zmenou na pozícii šéfa tímu, čo mi umožnilo zvoliť v spolupráci s Andreom agresívnejší prístup a dať mu mandát preskúmať fungovanie stajne. Presne to aj urobil,“ dodal Brown.

Ten pripomenul, že aj keď je Stella v pozícii šéfa stajne nový, vo Wokingu rozhodne nie je nový. V McLarene pracuje už od roku 2015, takže s fungovaním organizácie je dokonalo oboznámený.

„Nezačínal od nuly a nakoniec sme prišli s modelom, ktorý interne považujeme za dokonalo rozumný a pustili sme sa do realizácie našich plánov. Konečné oznámenie tak bolo len vyvrcholením niečoho, na čom sme už nejaký čas pracovali a náš slabý štart do sezóny 2023 so zmenami nesúvisel,“ povedal Brown.

Ten sa tak rozlúčil aj s Jamesom Keyom, ktorého sám do McLarenu s veľkou pompou priviedol a mal sa stať (spoločne s Landom Norrisom či Andreasom Seidlom) spasiteľom tohto tradičného tímu.

„Som generálny riaditeľ a zodpovednosť padá na moje plecia. Tieto veľké rozhodnutia však nikdy neprijímate sám a vždy sa radíte s vedením tímu. Po technickej stránke alebo v rámci pretekárskeho tímu neexistuje nič, o čom by sme s Andreom nediskutovali a nedospeli k spoločnému rozhodnutiu,“ povedal Brown.

Keď sa však za týmto všetkým urobí hrubá čiara, musíme povedať, že McLaren nie je k víťazstvám a k titulu o nič bližšie než v roku 2015, keď Zak Brown do tímu prichádzal.