logo F1online.sk

Szafnauerovi sa neplánovaná jarná pauza pozdáva a rád by ju videl aj v budúcnosti

Esteban Ocon
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 4. 2023

Popri povinnej letnej prestávke a nedávno zavedenej zimnej tu máme neplánovanú jarnú. Po zrušení Veľkej ceny Číny, ktorá nebola nahradená žiadnym ďalším podujatím, si tímy môžu dopriať neplánovanú trojtýždňovú prestávku. Továrne sa síce nezavreli, ale podľa šéfa Alpinu Otmara Szafnauera sa jedná o príjemnú zmenu a niečo, čo by mohli kompetentní zvážiť aj smerom do budúcna.

Komisia F1 nedávno schválila, že okrem povinnej letnej odstávky továrni v auguste, budú musieť tímy poslať povinne na dovolenky svojich zamestnancov aj v zime. V stále nabitejšom kalendári sa jednalo o dôležitú zmenu.

Pre zamestnancov pretekárskych tímov bola určite príjemná aj správa, že ani v tomto roku sa nebude cestovať do Číny. Podujatie v Šanghaji bolo zrušené už štvrtý rok po sebe, vďaka čomu si Formula 1 užíva neplánovanú trojtýždňovú prestávku. Tá je takým príjemným prekvapením, že by sa podľa šéfa Alpinu Otmara Szafnauera mohla stať každoročnou záležitosťou.

„Táto prestávka, aj keď neplánovaná, je v kalendári s 23 podujatiami, množstvom dvojičiek a trojičiek, určite príjemná. Máme trojtýždňovú prestávku v auguste, vianočnú prestávku a teraz aj aprílovú prestávku,“ povedal médiám rumunský rodák.

„Dostali sme sa k nej so šťastím, ale možno tým získame dôležité poznanie, že niečo také je dobrý nápad.“

„Možno by sme smerom do budúcna niečo také mohli urobiť úmyselne. Viem, že sezóna ešte len začala, ale zamestnanci tvrdo pracovali počas zimy, pripravovali sa na testy a potom na preteky. Takáto prestávka vám pred ďalším pokračovaním sezóny pomôže. Toto by teda mohla byť cesta aj smerom do budúcna,“ myslí si Szafnauer.

Svojim ľuďom dopraje zaslúženú prestávku aj šéf Haasu Günther Steiner, ktorý však nezabudol podotknúť, že tá sa týka len členov pretekárskych tímov. Vývoj v továrňach desiatky stajní naďalej beží naplno.

„Náš vývojový plán bol stanovený dávno predtým a táto prestávka naň nemá reálny vplyv, keďže sa týka skôr pretekárskeho tímu, ktorý na vylepšeniach nepracuje,“ povedal médiám Steiner.

„Je to príležitosť na krátky oddych, keďže zvyšok sezóny bude náročný. Povedal som chlapcom, aby sa počas tých troch týždňov uvoľnili a nič nerobili.“

„Vývoj však pokračuje. Všetko bolo naplánované už vlani, ale keď nemusíte cestovať do Číny, pomôže vám to. Ak ste mali na toto podujatie nachystané nejaké vylepšenia, máte čas na nich ešte popracovať. Najdôležitejšie však je, aby si chlapci trochu oddýchli a pripravili sa na náročnú časť sezóny,“ dodal Steiner.

Oddych bude veru potrebný. Čaká nás totiž päť pretekov za šesť týždňov.

Súvisiace články