logo F1online.sk

Schumacherove nehody nás stáli 2 milióny dolárov, tvrdí Steiner

Mick Schumacher a Günther Steiner
© Haas
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková11. 4. 2023

Mick Schumacher prišiel v roku 2022 po nepresvedčivých výkonoch o svoju stoličku v Haase. Šéf stajne Günther Steiner teraz vo svojej knihe tvrdí, že jeho minuloročné nehody ich stáli dohromady 2 milióny amerických dolárov. Nemca preto v prebiehajúcom ročníku nahradil krajan Nico Hülkenberg. Steiner neskrýva, že je s jeho výkonmi spokojný viac.

Šéf Haasu vo svojej knihe Surviving to Drive úprimne zhodnotil niektorých jazdcov, vrátane Schumachera, pričom poukázal na niekoľko jeho ťažkých havárií z roku 2022. Fanúšikovia majú ešte pomerne čerstvo v pamäti najmä nehodu v kvalifikácii na Veľkú cenu Saudskej Arábie či počas pretekov v Monaku.

Vo svojom diele sa Steiner osobitne venuje aj havárii, ktorá nastala počas súťažného víkendu v Suzuke. K incidentu došlo v prvom tréningu, kedy sa jazdilo za zložitých poveternostných podmienok. Mick vtedy v dôsledku aquaplaningu vyletel v siedmej zákrute z trate.

Steiner danú udalosť v knihe svojsky okomentoval. „Stalo sa to počas návratu do boxov. Iste, na trati bolo veľmi mokro, ale nikomu inému sa nepodarilo zničiť auto, keď sa vracal do pitlane. Pýtal som sa, koľko ľudí by sme mohli zamestnať za 700 000 dolárov? A ja teraz musím tie peniaze nájsť.“

„Po piatich minútach sme prišli o auto a teraz bolo potrebné postaviť ďalšie. Nemôžem mať jazdca, o ktorom nie som presvedčený, že dokáže bezpečne jazdiť v pomalom kole. Je to jednoducho smiešne,“ vyjadril sa šéf Haasu.

Táto havária podľa Steinera definitíve spečatila Schumacherov osud. O mesiac na to prišlo oznámenie, že Nemca od novej sezóny nahradí spomínaný Nico Hülkenberg. S ním je 58-ročný inžinier nadmieru spokojný. „Myslím si, že si to tu užíva. Tvrdo pracuje, a to je presne to, čo chceme. Zatiaľ sa nemám na čo sťažovať, čo je veľmi vzácne.“

Kým Kevin Magnussen sa minulý rok javil v lepšom svetle než Mick Schumacher, aktuálne zase Nico Hülkenberg pôsobí ako ten rýchlejší jazdec Haasu, čo bolo napríklad vidieť počas poslednej kvalifikácie v Melbourne.

„Rozdiel medzi ním a Kevinom je nezvyčajne veľký, ale viem, že Nico bol vždy silný na jedno kolo. V pretekoch ale potrebujete trochu viac citu, je to však na dobrej ceste,“ hovorí Steiner.