logo F1online.sk

Nový čierny kôň sezóny? V Alpine údajne očakávajú zisk šiestich desatín

Pierre Gasly
© Alpine
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková11. 4. 2023

V Alpine sa netaja svojimi ambíciami vyhrabať sa zo stredu štartového poľa až do čela pelotónu. Silnou stránkou francúzskej stajne bolo už v minulom roku tempo vývoja, vďaka ktorému skončili v Pohári konštruktérov za troma top tímami. Na to sa spoliehajú aj v prebiehajúcej sezóne.

Auto Motor und Sport avizuje, že sebavedomie francúzskej stajne ohľadom jej vývoja narástlo po tom, ako získané údaje vo veternom tuneli naznačili nárast výkonu, a to v podobe šiestich desatín na kolo.

Teoreticky by teda takýto zisk už v Imole pohodlne stačil Alpinu na to, aby bojoval o popredné pozície s Mercedesom, Aston Martinom a Ferrari. Šéf tímu Otmar Szafnauer ale priznal, že všetko závisí od toho, akým spôsobom budú spomínané tímy vyvíjať. V rozhovore sa zameral najmä na stajňu z Brackley. „Budeme vyvíjať čo najrýchlejšie, je ale naozaj ťažké predvídať, aké vylepšenia prinesie Mercedes.“

„Minulý rok bolo naše tempo vývoja celkom dobré a ak sa nám to podarí udržať aj tento rok, tak si myslím, že by sme sa Mercedesu mali v priebehu roka priblížiť. Je ale naozaj ťažké teraz o tom hovoriť. Viem, čo chystáme my. Neviem však, čo chystajú oni. Takže uvidíme, ale myslíme si, že minimálne dokážeme držať krok s tempom vývoja Ferrari, Mercedesu a Aston Martinu,“ tvrdí šéf Alpinu.

V každom prípade, čoskoro sa budeme môcť o sile Alpinu presvedčiť na vlastné oči. Vylepšenia totiž privezú už do Baku a aj do Miami. Avšak, situáciu môže skomplikovať rozpočtový strop. V tejto súvislosti by mohla Francúzom robiť vrásky na čele zrážka Pierra Gaslyho s Estebanom Oconom z Austrálie. Takéto incidenty spôsobujú, že sa tím vo väčšej miere zameriava skôr na výrobu náhradných dielov.

Toho si je vedomý aj Szafnauer. „Zatiaľ to z hľadiska rozpočtového stropu nie je problém, aj keď nás táto nehoda vyšla draho. Zmenili sa však naše priority, teraz potrebujeme do Baku náhradné diely. Predné krídlo sa nedá len tak za dva týždne zrekonštruovať. Musíme ešte preveriť, aký to bude mať vplyv na náš vývojový plán.“