logo F1online.skF1online.sk

Forbes: Športový svet má nových miliardárov. Zaradil sa medzi nich aj Toto Wolff

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala7. 4. 2023

Svet bohatých je opäť o niečo bohatší, tentoraz aj v športe. Podľa magazínu Forbes sa dvanásť osobností zo sveta športu môže od roku 2023 nazývať miliardármi. Do hviezdnej zostavy sa dostal aj šéf Mercedesu Toto Wolff.

Mercedes od roku 2010 prešiel poriadny kus cesty. Za jedno desaťročie sa dokázal zaradiť medzi legendy Formuly 1, keď sa bezprecedentným spôsobom stal jedným z najúspešnejších tímov v histórii kráľovnej motoršportu. O tento úspech sa zaslúžil aj Toto Wolff, ktorý teraz právom zbiera ovocie svojej práce.

Tretinový majiteľ Mercedesu sa chopil kormidla v roku 2013, keď hodnota Mercedesu a Formuly 1 ako celku bola oveľa nižšia, než je tomu dnes. Na ilustráciu stačí jeden príklad: Keď Liberty Media v roku 2017 kupovala efjednotku, stačilo jej na to “len” 4,4 miliardy dolárov. Do dnešného dňa však hodnota najprestížnejšej motoristickej série (podľa Forbesu) vzrástla na neuveriteľných 17,1 miliardy dolárov. Nečudo, že podľa informácií magazínu Bloomberg Saudi pred rokom zvažovali kúpu Formuly 1 za 20 miliárd.

Spolu s hodnotou Formuly 1 rastie aj hodnota tímov vrátane Mercedesu. A spolu s hodnotou Mercedesu rastie aj majetok rakúskeho biznismena Tota Wolffa, ktorý teraz presiahol hodnotu jednej miliardy dolárov.

“Hviezda série Drive to Survive z produkcie Netflixu, Toto Wolff, je šéfom tímu a výkonným riaditeľom Mercedesu v F1,” píše Forbes pri mene rodáka z Viedne. “Bývalý pretekár nakúpil podiely v tíme F1 v roku 2013 dávno predtým, než jeho hodnota vyletela do nebies, a Mercedes doviedol k zisku ôsmich konštruktérskych šampionátov v rade.”

Rakúsky biznismen sa v rebríčku ocitol na desiatom mieste za menami:

  1. Robert “Woody” Johnson – 3,4 mld. – New York Jets
  2. Larry Tanenbaum – 2 mld. – Toronto Maple Leafs, Toronto Raptors, Toronto FC, Toronto Argonauts
  3. David Blitzer – 1,9 mld. – Cleveland Guardians, Real Salt Lake, Philadelphia 76ers, New Jersey Devils, Crystal Palace, Pittsburgh Steelers
  4. Mark Davis – 1,9 mld. – Las Vegas Raiders
  5. Amy Adams Strunk – 1,7 mld. – Tennessee Titans
  6. Irving Grousbeck – 1,6 mld. – Boston Celtics
  7. Hal Steinbrenner, Jennifer Steinbrenner Swindal, Jessica Steinbrenner – 3 x 1,3 mld. – New York Yankees
  8. Tiger Woods – 1,1 mld. – golf
  9. LeBron James – 1 mld. – basketbal
  10. Toto Wolff – 1 mld. – Mercedes-AMG Petronas

Toto Wolff nie je prvou osobnosťou Mercedesu, ktorá sa objavuje v rebríčkoch Forbesu. Pred rokom sa do jedného dostal aj Lewis Hamilton. Sedemnásobný majster sveta vlani obsadil sedemnástu priečku v rebríčku najlepšie platených športovcov sveta. Jeho rival Max Verstappen sa dostal na 26. miesto.

Súvisiace články

Diskusia