logo F1online.sk

Verstappena som z trate nevytlačil, bráni sa Hamilton

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 4. 2023

Skvelý štart Mercedesu a opatrné počínanie Maxa Verstappena. Holanďan, vedomý si sily svojho Red Bullu, sa rozhodol v úvodných zákrutách VC Austrálie neriskovať a radšej zachovať svoje auto v jednom kuse. To, spolu s tvrdým útokom zo strany Lewisa Hamiltona, znamenalo, že Max po štarte z pole position spadol na tretie miesto. Po pretekoch dvojnásobný šampión obvinil svojho soka z toho, že sa nedržal pravidiel.

„Ja som sa snažil zabrániť kolízii. V pravidlách je veľmi jasne uvedené, na čo máte na vonkajšku právo. Je jasné, že toto nebolo dodržané, ale to je OK,“ prehlásil Verstappen po pretekoch.

„Mali sme dobrú rýchlosť a aj tak sme ich predbehli. Toto je však vec, ktorú bude treba zohľadňovať aj na nasledujúcich pretekoch,“ dodal.

Týmto sa k nám vracia debata z posledných dvoch rokov, keď početné súboje Verstappena s Hamiltonom v sezóne 2021 primäli FIA prijať opatrenia, na základe ktorých by bolo možné počínanie pilotov v súbojoch posudzovať. Keďže sa celá záležitosť neprešetrovala, môžeme usúdiť, že FIA považovala celú záležitosť v prvom kole nedeľných pretekov za súladnú s pravidlami.

Myslí si to aj Lewis Hamilton, ktorý sa po pretekoch bránil a na svojom počínaní nevidel nič nekalé.

„Myslím si, že som sa zachoval slušne,“ povedal sedemnásobný šampión. „On brzdil skôr, ja zas neskôr a bol som celkom na vnútornej strane. Myslím si, že sme si obaja nechali priestor.“

„Nevytlačil som ho von z trate a on to do mňa nezatočil, takže nedošlo ku kontaktu. Také je pretekanie,“ dodal Hamilton.

Ten zaznamenal v Austrálii svoj najlepší výsledok v sezóne a po pretekoch žiaril spokojnosťou. Druhé miesto je v prudkom kontraste s očakávaniami, ktoré sme z Lewisových úst počuli počas saudskoarabského víkendu.

„Myslím si, že Fernando bol v pretekoch o trošku rýchlejší. Pomáhal si jazdou v zákryte za mnou, takže by som povedal, že my sme zrejme trochu rýchlejší na rovinkách, kým Aston Martin je rýchlejší v zákrutách,“ analyzuje nedeľné preteky Hamilton.

„Rozhodne potrebujeme zlepšiť našu výkonnosť. Nebolo jednoduché nedovoliť mu dostať sa do DRS, ale bolo zaujímavé sledovať, v ktorých oblastiach strácame, a naopak, v ktorých sme na tom lepšie. Z pretekov si tak môžeme odniesť množstvo pozitív, ale ako som povedal, potrebujeme zlepšiť výkonnosť nášho monopostu,“ dodal Lewis.

Súvisiace články