logo F1online.sk

Aktivoval sa „hnedý kód“, hovorí Hülkenberg o svojom vyhýbacom manévri

Nico Hülkenberg
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 4. 2023

Nechýbalo veľa a mohlo to dopadnúť škaredo. Nehoda pilota Williamsu Alexa Albona v siedmom kole Veľkej cene Austrálie mohla pripraviť o preteky ďalších jazdcov. Najbližšie bol ku katastrofe pilot Haasu Nico Hülkenberg, ktorý sa havarovanému monopostu zahalenému v oblaku prachu vyhol na poslednú chvíľu. Ako sám povedal, po pretekoch bolo nevyhnutné skontrolovať spodné prádlo.

Albon sa roztočil v piatej zákrute, preletel cez štrkovú zónu, narazil do bariéry a odrazil sa späť na trať. Ocitol sa priamo v ideálnej stope na výjazde zo slepej zákruty, navyše zahalený v oblaku prachu. Ešte než na nebezpečenstvo stihli maršali upozorniť žltými vlajkami, zastavil Williams priamo v ceste Nicovi Hülkenbergovi.

Nemecký pretekár však predviedol, že reflexy mu ani vo veku 35 rokov určite nechýbajú a dokázal sa Albonovi vyhnúť. Bolo to však veľmi tesné.

„Svätá matka božia, to bolo tesné! Aktivoval sa hnedý kód, a to myslím smrteľne vážne,“ povedal po pretekoch Hülkenberg.

„Bolo to poriadne desivé. Vďakabohu sa nič nestalo, ale keď sa niečo také stane v slepej zákrute mestského okruhu, tak je to pre pilota tá najhoršia nočná mora. Toto bol veľmi nepekný príklad situácie, keď jazdec stratí kontrolu, havaruje a odrazí sa späť na trať. Keďže je tam štrková zóna, tak sa zdvihol prach a takmer nič nebolo vidieť.“

„Žiadny maršal na svete nedokáže tak rýchlo zareagovať. Neobjavili sa žiadne žlté vlajky, videl som len oblak prachu a poletujúci štrk. Nešiel som cez ideálnu stopu, ale bol trochu širší. Myslím si, že nechýbalo veľa. Vyhol som sa mu len tesne. Bolo to dosť nebezpečné,“ dodal Hülkenberg.

Pre nemeckého pretekára to bol ďalší dobrý víkend a ešte k tomu ozdobený siedmym miestom. Zatiaľ sa mu darilo budiť pozornosť najmä kvalifikačnými výkonmi, ale tentoraz dokázal predviesť svoje tempo aj v pretekoch. Keďže sa vyhol všetkým problémom, ocitol sa po záverečnom reštarte na štvrtom mieste, ale to mu komisári nakoniec znegovali a musel sa uspokojiť so siedmou pozíciou, čo mu však príliš nevadilo.

„Boli to šialené a udalosťami nabité preteky. Samozrejme, červené vlajky nám zahrali do karát a mohli sme prezuť zadarmo,“ hovorí o svojej nedeli Hulk.

„Potom to pre mňa boli trochu osamelé preteky a iba som nasledoval chlapcov pred sebou. Trochu som sa trápil s pneumatikami, takže som sa, bohužiaľ, nedokázal ubrániť pred Landom. Kontroloval som si svoje deviate miesto, ale potom opäť zaviali červené vlajky a začalo ďalšie šialené tornádo.“

„Dobre som si potrénoval štarty – všetky mi vyšli na výbornú – a pri tom poslednom som dokonca poskočil na štvrté miesto. Podarilo sa mi vyhnúť problémom a nezapliesť sa do žiadneho z incidentov. Bohužiaľ, tento výsledok sme nakoniec nemohli doviezť domov. Napriek tomu si môžeme odniesť mnoho pozitív. Opäť sme boli konkurencieschopní,“ dodal spokojne Hülkenberg.