logo F1online.sk

Hamilton krúti hlavou nad rýchlosťou Red Bullu: Max ma predbehol v polovici rovinky

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 4. 2023

Nejeden sa počas sledovania tohtoročnej Veľkej ceny Austrálie zamyslel, čo by bolo, keby Red Bull nemal nad ostatnými takú prevahu. Max Verstappen bol naďalej o hlavu pred ostatnými, ale za ním sa odohrával dokonca štvorsúboj Mercedesu, Aston Martinu, Ferrari a dokonca aj Alpinu. Najlepší z tohto kvarteta bol napokon pilot Mercedesu Lewis Hamilton, ktorý po pretekoch neskrýval radosť.

Aj keď Mercedes na Red Bull nestačil, považuje sedemnásobný majster sveta svoje druhé miesto za obrovské morálne víťazstvo pre celý svoj tím. Pesimizmus a porazenecké reči boli preč a Lewis bol z výkonu svojho auta i tímu nadšený.

„V prvom rade chcem veľmi poďakovať všetkým v oboch našich továrňach. Som strašne šťastný a vďačný za ich prácu, a tiež, že neprestali tlačiť na pílu. Skončiť na pódiu je skutočne pozoruhodné, zvlášť v tejto počiatočnej fáze, keď sme auto ešte nijak nezmenili. Podarilo sa to vďaka dobrej práci počas celého víkendu,“ povedal po pretekoch Lewis Hamilton.

„Celkom jednoznačne máme stále ešte veľa práce pri doťahovaní Red Bullu, pretože tí sa dokážu okolo nás prehnať a zmiznúť v diaľke. Verím však, že tento výsledok nám dodáva nádej a energiu v počiatočnej fáze sezóny. Dúfam, že toto bude znamenať bod obratu, pustíme sa do toho a budeme na to tlačiť, pretože nie sme tak ďaleko a je to relatívne blízko v našom dosahu,“ dodal.

Na tomto mieste stojí za zmienku pripomenúť, že ten istý muž hovoril vo štvrtok o sekundovom náskoku Red Bullu na ostatných. Aj keď mal Lewis po pretekoch omnoho lepšiu náladu, nezabudol, akú neuveriteľnú rýchlosť a náskok Red Bull stále má.

George Russell po pretekoch dokonca povedal, že keby mohli Verstappenovi čeliť s Lewisom spoločne, mohli lídra šampionátu potrápiť. S tým však jeho tímový kolega nesúhlasí.

„Nemyslím si, že by sme boli blízko. Max jazdí vo vlastnej lige a je strašne rýchly, veď ma predbehol už v polovici rovinky. Bol o dobrých desať metrov predo mnou a nerozumiem, ako môžu byť takí rýchli na rovinkách. Je to šialené,“ povedal po pretekoch Hamilton.

„Nezmení sa to, pokým nezvýšime rýchlosť na rovinkách na ich úroveň a nedodáme nášmu autu taký šialený prítlak v zákrutách, ako majú oni,“ dodal sedemnásobný majster sveta.

Tomu tak zostal „len“ boj o druhé miesto so svojím „starým známym“ Fernandom Alonsom. Ten počas pretekov hlásil do vysielačky, že to Hamiltonovi „nedá zadarmo“, ale nakoniec sa nedokázal dostať dostatočne blízko. Aj sám Fernando po pretekoch priznal, že v „špinavom vzduchu“ od monopostu pred ním to nebolo jednoduché.

„Súboje s Fernandom si užívam. Veľmi mi to pripomínalo moje prvé preteky v kariéru v Austrálii v roku 2007,“ povedal Hamilton na záver.