logo F1online.sk

Verstappen bojoval s pneumatikami. Po zisku pole position si vydýchol

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 4. 2023

Max Verstappen sa v Melbourne teší z 22. pole position v kariére. Teraz cíti azda väčšie zadosťučinenie ako inokedy, keďže v sobotu musel poriadne zabrať. Život mu komplikovali pneumatiky, ktoré sa mu nedarilo dostať do správnych teplôt.

V Melbourne panovalo oveľa chladnejšie počasie, než je v tomto termíne zvykom. A keďže toto boli prvé preteky v sezóne s takými nízkymi teplotami, tímy sa museli naučiť, ako optimálne pripraviť pneumatiky aj za týchto podmienok.

Viaceré stajne sa preto rozhodli obetovať časť čistého výkonu pneumatík a pred svojím meraným pokusom absolvovali dve prípravné kolá, prípadne aj jedno rýchle. Red Bull si však veril. Ako jeden z mála sa okamžite po opustení boxov chystal na ostrý štart.

Max Verstappen tak priebežne spadol až na šieste miesto. Po skončení kvalifikácie mu spadol kameň zo srdca. “Moje posledné kolo bolo vcelku slušné. Až do toho momentu bolo náročné nájsť grip a skutočne to kolo trafiť. Mohli ste vidieť, že všetci sa rozhodli pre také ostré-prípravné kolo, resp. boli rýchlejší pri druhom pokuse. Ja som mal v záverečnom stinte len toľko času, aby som na to hneď na prvýkrát poriadne šliapol. Tentoraz to zafungovalo, takže som veľmi šťastný.”

Obhajca majstrovského titulu zároveň poznamenal, že na priľnavosť malo dopad aj minuloročné preasfaltovanie okruhu. “Celkovo to šlo dobre v prvej, druhej aj v tretej časti kvalifikácie. Ako som však povedal, je veľmi ťažké dostať pneumatiky do ideálneho okna už v prvej zákrute, aby ste už v nej mali dobrý pocit. Toto je téma, ktorú riešime prakticky celý týždeň.”

Najbližším súperom Red Bullu bol nakoniec Mercedes, ktorý s pneumatikami pracoval veľmi dobre. “Som trochu prekvapený, možno aj oni sú trochu prekvapení!” pozrel sa na Russella s Hamiltonom komentujúc ich umiestnenie. “Ale asi je to dobré. Dnes šlo o prácu s pneumatikami a či ich dokážete dostať do správneho okna. Vyzerá to tak, že aj oni odviedli dobrú robotu.”

Tímom skomplikovalo prácu počasie. V druhom tréningu sa slabo rozpršalo, čo ukrojilo z priestoru na prípravu. V Red Bulle si však nemyslia, že zrovna toto zohralo kľúčovú úlohu. “Aj keby sme odjazdili celý prvý a druhý tréning, tak by na tom nezáležalo. Na tomto novom asfalte je to skrátka náročné.”

V pretekoch bude manažment pneumatík jednoduchší, keďže v dlhšom stinte sa pilot nemusí tak veľmi báť poklesu teplôt. Od červených býkov sa navyše očakáva, že budú opäť kraľovať. George Russell svojmu tímu predpovedá stratu 0,5 sekundy na kolo. To je však jeho optimistický pohľad. Realisticky vraj treba pridať ešte dve-tri desatiny.

Sergio Pérez by tak mohol zamiešať kartami podobne ako Max Verstappen v Saudskej Arábii. Holanďan sa však útoku zo strany svojho kolegu nebojí. Na otázku, či Checo bude predstavovať faktor, s ktorým treba rátať, odpovedal dosť jednoznačne: “Nie, pre mňa nie.”

“Na tejto trati sa ťažšie predbieha, aj keď extra DRS zóna istotne pomôže. Ťažko povedať. Všetko to bude závisieť aj od rýchlosti ostatných áut, či budú mať horšiu degradáciu ako vy, alebo lepšiu. Do hry vstupuje veľa faktorov,” doplnil na tlačovej konferencii.

Súvisiace články