logo F1online.sk

Neskutočný pocit, rozplýva sa Hamilton po návrate do bitky o pole position

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala1. 4. 2023

Lewis Hamilton už tak dlho nebojoval o kvalifikačné víťazstvo, že pomaly aj zabudol, aký je to pocit. Keď sa v sobotu ocitol na predbežnej prvej priečke pred svojimi úhlavnými nepriateľmi, bol ako v siedmom nebi. Nakoniec to na Red Bull nestačilo, no úsmev na Hamiltonovej tvári zostal.

Austrálska kvalifikácia neprebehla podľa štandardného scenára. Keďže trať bola chladná a pneumatiky sa zohrievali len veľmi pomaly, jazdci neprestajne krúžili. Na čele sa tak vystriedalo niekoľko mien a krátko pred koncom kvalifikácie aj to Hamiltonovo.

Britov čas 1:17,104 sa Verstappenovmu záverečnému pokusu nemohol vyrovnať, no i napriek tomu má Lewis Hamilton dôvod na radosť. “Cítil som, že to bolo skvelé kolo. A keď som na sekundu zbadal, že sme na čele priebežného poradia, tak to bol neskutočný pocit,” osviežil si príjemné spomienky na víťazné roky, keď horší výsledok ako pole position považoval za katastrofu. “Potom som videl Maxa, ako dokončuje svoje kolo, takže som o ňu prišiel.”

Nakoniec ho nepredbehol len Max Verstappen, ale aj George Russell. Môže za to aj fakt, že Hamilton nevstupoval do svojho posledného ostrého kola s optimálne pripravenými pneumatikami. Čiastočne bol za to zodpovedný aj Nico Hülkenberg.

“Žiaľ, to posledné kolo nebolo zrovna skvelé. Na stole som nechal veľké množstvo výkonu, pretože som nedokázal dostať pneumatiky do pracovného okna. Takže to druhé kolo bolo trochu priemerné, no aj tak sa mi podarilo dostať dopredu. Zajtra budem lepší,” sľubuje Lewis Hamilton.

Nakoniec sa vrátil ešte k spomínanému prípravnému kolu, ktoré mu v poslednom sektore pokazil pomalý Haas. “Bolo to trochu zmätočné a určite to nebol ideálny štart do môjho rýchleho kola. Štandardne sa snažíte v poslednom sektore ísť rýchlo, no dialo sa tam toho veľa. Nemal som taký dobrý štart ako v predchádzajúcom kole.”

Keďže za Hulkom musel spomaliť, pneumatiky chladli. “Myslím, že nám trochu klesli teploty. Ku koncu kola sa teploty zvýšili a v poslednom sektore to bolo o čosi lepšie. Tak to však niekedy chodí,” doplnil s tým, že tretie miesto aj tak vníma ako “fantastický výsledok”.