logo F1online.sk

Russell je spokojný: Od Bahrajnu sme nepriniesli nič nové, no aj tak sa zlepšujeme

George Russell
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala1. 4. 2023

Mercedes sa doťahuje na čelo raketovou rýchlosťou. V predchádzajúcich kvalifikáciách stratil na vedúci Red Bull šesť desatín, no v Austrálii to bola už len polovica. George Russell bol dokonca sklamaný, že nezískal pole position. V aute sa cíti veľmi príjemne a vyzdvihol prácu inžinierov, ktorí sa o to zaslúžili.

Russell v sobotu obsadil druhé miesto, pričom Lewis Hamilton bude štartovať tretí. Strieborné šípy tým ďaleko prekonali svoje vlastné očakávania.

“Bolo to naozaj nečakané,” pripúšťa George Russell, ktorý si vylepšil kvalifikačnú bilanciu s Lewisom Hamiltonom na 3:0. “Auto akoby ožilo, pneumatiky sme dostali do správneho okna a tím odviedol úžasnú robotu, aby sme z tohto auta vyžmýkali čo najviac.”

Mladík v službách Mercedesu bol s výnimkou Maxa Verstappena jediný, kto dokázal pokoriť hranicu 1:17,0. “Od Bahrajnu sme na auto nepriniesli nič nové, no vidíme, aký dosahujeme progres v porovnaní s prvými dvoma pretekmi. Som nadšený, keď si uvedomím, že toho máme v rukáve viac.” Russell tým naráža na balík, ktorý máme spoznať v Imole.

Monopost W14 sa zatiaľ vôbec nemení, no inžinierom sa aj tak darí nachádzať viac výkonu. Ako je to možné? George Russell sa to pokúsil vysvetliť: “S nastaveniami toho viete spraviť dosť; tuhosť odpruženia, svetlá výška, mechanický balans, práca s pneumatikami, tlak v pneumatikách, rýchle alebo pomalšie prípravné kolá… Keď všetko optimalizujete, tak viete spraviť veľký skok vpred.”

“Myslím si, že v tomto je náš tím najlepší: V priebehu sezóny sa dokáže posúvať ďalej, aj keď má k dispozícii stále ten istý balík.” Uznanlivo pokýval hlavou: “Som veľmi spokojný.”

Krátko po tom, čo George Russell vyskočil z auta, ho zaplavili pozitívne emócie a dokonca vyhlásil, že Mercedes si musí ísť po víťazstvo. V mixzóne sa však už na svoje vyhliadky pozrel o čosi realistickejšie.

Dá sa niečo vymyslieť na Maxa, aby sa nenatiahla víťazná šnúra Red Bullu? “Pravdupovediac nemám ani poňatia. O tejto kvalifikácii sa bavíme štýlom, akoby sme boli už veľmi blízko k Maxovi, no strácame takmer tri desatiny. Bude to náročné.”

“V pretekoch bude mať lepšiu rýchlosť ako dnes v kvalifikácii. Myslím si teda, že rozdiel medzi nami bude okolo polovice sekundy, ak budeme mať dobrý deň. Realisticky pôjde o sedem-osem desatín. Tým pádom nezáleží tak na tom, čo spravíme my. On bude mať navrch,” zhodnotil Russell.