logo F1online.sk

Gasly sa chce dotiahnuť na top tímy, Ocon má len hmlistú predstavu o rýchlosti auta

Pierre Gasly
© XPB Images/Alpine Media
Milan Kubala
Milan Kubala31. 3. 2023

Po prvých dvoch veľkých cenách sa zdá, že Alpine sa ocitol osamotený na piatej priečke. Prvým štyrom tímom zatiaľ nedokáže konkurovať, a ostatok formulového pelotónu naň stráca. Pierreovi Gaslymu je však jasné, ku ktorej skupine by sa chcel približovať.

Keďže Alpine by chcel obhájiť štvrtú priečku z minulého roka, čaká ho veľa práce. Pierre Gasly však verí, že v Melbourne by sa mohol priblížiť k súperom vpredu. Aby sa mu to podarilo, bude musieť nadviazať na piatok a ešte zabrať, keďže v prvom tréningu obsadil ôsme miesto a v druhom skončil až desiaty.

“Podmienky sa menili, takže to nebolo jednoduché, a premávka bola dosť chaotická. V poslednom sektore to bolo ako na bojisku a len ste sa snažili prekľučkovať cez premávku,” posťažoval sa na nedostatok priestoru Pierre Gasly. “Celkovo som bol s autom spokojný, určite vidím nejaké pozitíva.”

“Pred sobotou som sebavedomý. Dúfam, že s pomocou nazbieraných dát to doladíme, pokúsime sa zacieliť na Q3 a celkovo sa priblížime k prvej štvorke,” vytýčil pre svoj tím jasný cieľ francúzsky pretekár.

Pre Gaslyho je Alpine stále novým pôsobiskom, no keďže má za sebou už dve veľké ceny, aj prípravy na súťažný víkend mu idú viac od ruky. “Áno, hneď som sa rozbehol. Potešilo ma, keď som zbadal pár fialových sektorov. So štýlom práce som spokojný. S chlapcami sa stále len spoznávame, ale každým týždňom sa blížime k tomu, čo mám rád po stránke balansu a nastavení. Ideme správnym smerom.”

Esteban Ocon v prvom tréningu zaznamenal šestnásty najlepší čas, no neskôr popoludní sa posunul na šieste miesto. Piatok však nepovažuje za celkom smerodajný a netuší, čo presne by z dosiahnutých časov mohol vyčítať.

“Bol to veľmi chaotický deň, nebolo jednoduché poskladať celý stint. V prvom tréningu sme mohli jazdiť len spočiatku, potom mi na mäkkej zmesi vôbec nevyšlo kolo. Jedno som zajazdil, ale bolo veľmi rozrušené. Potom prišla červená vlajka,” rekapituluje Esteban Ocon.

Po prestávke to nebolo oveľa lepšie. “Druhý tréning bol od polovice mokrý. Dnes som jazdil na stredne tvrdej a tvrdej sade, ani nie na softoch. Neboli to zrovna kvalifikačné jazdy. To ma trochu mrzí, ale všetci majú rovnaké podmienky. Dúfam, že sa nám aj napriek tomu podarí slušne sa pripraviť na sobotu.”

Správalo sa auto dobre aspoň na tvrdších zmesiach? “Mal som z neho dobrý pocit,” prikývol rodák z Évreux. “Len skrátka nevieme, kde presne sa nachádzame, a ako sa auto správa na softoch. To je veľká neznáma. Určite v tom nie sme sami. Máme ešte dosť času, aby sme sa tomu povenovali. Tretí tréning bude azda suchý. Dobehneme to, čo sme dnes nestihli.”

Zaujímavosťou je, že Esteban Ocon si v piatok nevyskúšal jazdu na prechodných pneumatikách. Vraj také bolo rozhodnutie tímu. Ak v sobotu zaprší, práve táto sada by mohla Oconovi pomôcť. Ale len za istých okolností, uvedomuje si.

“Určite, že je to príležitosť. A skvelé je, že mám novú sadu. Veľa ľudí na intermediálkach jazdilo, no ja nie, svoje som si ušetril,” poznamenal Ocon, no priznal, že to nebol jeho nápad. “Ja som chcel vyjsť na trať, ale tím bol toho názoru, že ak v sobotu bude pršať, tak bude lepšie si tie gumy nechať. Samozrejme, ak bude pršať len v kvalifikácii, tak sme nahratí!”

Súvisiace články