logo F1online.sk

Hamilton nebol spokojný so zmenami v nastaveniach. Polepšil si len Russell

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala31. 3. 2023

V Mercedese už netrpezlivo čakajú na nový aerodynamický balík, ktorý by sa mal viac ponášať na riešenie Red Bullu, no čo budú robiť dovtedy? Dovtedy sa strieborné šípy musia pokúsiť vyťažiť z minima maximum. Usilujú sa o to aj zmenami v nastaveniach, ktoré však niekedy nevyjdu. V piatok to bol príbeh Lewisa Hamiltona, zatiaľ čo George Russell zaznamenal progres.

Lewis Hamilton už v Saudskej Arábii prezradil, že s Georgeom Russellom sa rozhodli pre odlišné nastavenia. Menej skúsený z dvojice jazdcov mal napokon šťastnejšiu ruku, keďže podľa Hamiltona oba smery spočiatku vyzerali veľmi podobne, no práve to Russellovi pomohlo obsadiť konečné štvrté miesto. Keby som mal rovnaké nastavenia ako Russell, bol by som rýchlejší, povzdychol si pred dvoma týždňami sedemnásobný šampión.

Podobný interný súboj Mercedesy zvádzali aj v piatok v Melbourne. V prvom tréningu si Lewis Hamilton vyjazdil druhé miesto, popoludní však klesol na trinástu priečku, hoci svoj čas zajazdil na tvrdej zmesi. Priebeh jázd totiž ovplyvnil dážď.

“Mali sme dobré ráno, popoludnie už také dobré nebolo,” pousmial sa Lewis Hamilton, z ktorého slov je jasné, že ospravedlniť trináste miesto pneumatikovou voľbou nebude možné. Jeho tímový kolega mal totiž obutú rovnakú zmes.

Skúsený brit nevidí veľký rozdiel oproti víkendu v Džidde. “Ak mám byť úprimný, je to podobné. Dnes ráno som sa cítil o trochu lepšie. Potom sme zmenili pár vecí, no nezafungovalo to. Počas noci všetko prezrieme.”

“Nuž a následne sa rozpršalo, takže to nebol zrovna najlepší tréning. V prechodných podmienkach sa toho veľa nenaučíte,” povzdychol si.

Hamiltonovi je jasné, že v sobotu ho nečaká bitka o pole position, ale podobný boj ako v Džidde. “Nebudeme súperiť s Red Bullom. Pokúsime sa len skončiť čo najvyššie. Myslím si, že by sme mali mať dosť dobrú rýchlosť na to, aby sme skončili okolo piateho miesta, resp. na podobných pozíciách ako na poslednej veľkej cene.”

Prvý tréning ovplyvnila aj červená vlajka, keďže problémy so systémom GPS výrazne komplikovali prácu tímom, ktoré nedokázali informovať svojich jazdcov o premávke na trati. Ani po ukončení červenej fázy a odstránení technickej poruchy však všetko neprebiehalo v súlade s kostolným poriadkom.

“Premávka je tu vždy problém,” uvedomuje si Hamilton. “Myslím, že v prvom tréningu s ňou mali všetci problémy, autá šli pomaly v ideálnej stope. Dúfajme, že sa to už nezopakuje a nebudeme si navzájom prekážať.”

George Russell mal presne opačný piatok ako jeho tímový kolega. Z deviateho miesta v prvom tréningu sa popoludní posunul na štvrté, a to aj zásluhou zmien v nastaveniach. Aj tentoraz to rodákovi z King’s Lynn vyšlo.

“Druhý tréning bol pre všetkých frustrujúci, keďže trochu prekvapivo začalo pršať. Z nášho pohľadu však prebehol vcelku dobre. Je fajn, že sme v porovnaní s prvým tréningom spravili krok vpred,” hodnotil piatkové jazdy pozitívne naladený George Russell.

“Počas prestávky sme spravili veľa zmien v nastaveniach. V poslednej dobe sa posúvame vpred a v priebehu víkendu auto dokážeme dostať do lepšieho okna. Ako jazdec cítite zadosťučinenie, keď vidíte zlepšenie a ako tím na tom máte podiel. Uvidíme, aký to bude mať vplyv na sobotu. V prvom tréningu som s autom nebol spokojný, no v druhom už celkom áno,” sumarizuje víťaz minuloročných pretekov v Brazílii.

Rovnakú otázku ako Lewis Hamilton dostal aj George Russell: Cíti nejaké výraznejšie zmeny v správaní monopostu od Saudskej Arábie? “Sú to podobné okruhy s podobným asfaltom. Možno o tom toľko fanúšikov nevie, ale rozdiely v asfalte na jednotlivých podujatiach majú výrazný vplyv na monopost. Saudská Arábia a Melbourne majú podobný povrch,” pustil sa do vysvetľovania.

Môžeme teda očakávať podobné výsledky ako pred dvoma týždňami? “Myslím si, že to je realistické zhodnotenie. Ak by všetko klaplo, tak by sme cielili na pozície medzi piatym a ôsmym miestom. Nie sú to priečky, na ktorých by sme spolu s tímom chceli byť, ale vieme, že o pár veľkých cien toho príde viac. Zatiaľ musíme čo najlepšie využiť ponúknuté príležitosti ako v Džidde, kde sme výsledkovo prekonali potenciál auta.”

Azda strieborným šípom pomôžu aj nebesá. “Uvidíme, čo si na nás pripraví počasie v sobotu. V okolí okruhu bol síce dážď, no prišiel dosť nečakane. Neviem, či bude na programe aj zajtra, no budem rád, ak to trochu okorení.”

Súvisiace články