logo F1online.skF1online.sk

Hamilton o Piquetovi: Nemali by sme dávať priestor ľuďom, ktorí sú plní nenávisti

Nelson Piquet, Brabham BT52, 1983
© Twitter/BMW Motorsport
Tomáš Masár
Tomáš Masár30. 3. 2023

V sobotu sme vás prostredníctvom rýchlych správ informovali, že Nelson Piquet obdržal od brazílskej vlády za hanlivé komentáre na adresu Lewisa Hamiltona pokutu vo výške takmer milión dolárov. Sedemnásobný majster sveta následne na seba s reakciou nenechal dlho čakať. Uviedol, že brazílska garnitúra vykonala správny krok, pretože nenávistným ľuďom, akým podľa Brita trojnásobný šampión je, by nemal byť poskytovaný taký veľký mediálny priestor.

Piquet sa mal rasistických komentárov na adresu Lewisa Hamiltona dopustiť ešte na sklonku roka 2021. Brazílčan sa za svoj počin onedlho po prehrešku ospravedlnil a priznal, že prestrelil. Celá vec sa následne akoby zamietla pod koberec. Nie však nadlho.

Piquet totiž prestrelil aj po druhýkrát, keď sa vo všeobecnosti vyjadril ofenzívne na adresu LGBTI ľudí. Do veci následne vstúpili viaceré brazílske ľudskoprávne skupiny a problém bol na svete.

Sudca uznal Piqueta vinným za šírenie rasistických a homofóbnych komentárov, na základe čoho musela brazílska pretekárska legenda zaplatiť poškodeným (Lewisovi Hamiltonovi) odškodné vo výške 953-tisíc dolárov.

Hamilton si počínanie brazílskych orgánov pochvaľuje. Na adresu Piqueta sa vyjadril len stroho a pochopiteľne negatívne.

„Ak si správne pamätám, keď k tomu došlo, tak som to okomentoval“ poznamenal Lewis Hamilton. „Som toho názoru, že by sme vo všeobecnosti nemali dávať priestor ľuďom, ktorí sú plní nenávisti.“

„Chcel by som vyzdvihnúť brazílsku vládu. Domnievam sa, že je úžasné, čo urobili. Piqueta pohnali na zodpovednosť a ukázali, že sa takéto veci nemôžu tolerovať. Rasizmus a homofóbia sú netolerovateľné a v našej spoločnosti pre ne nie je miesto. Preto sa mi páči, že ukázali, že si za niečím stoja.“

„Prial by som si, aby k tomuto takto pristupovalo viacero vlád. Mohli ste vidieť, že Uganda práve schválila návrh zákona, na základe ktorého môže byť za homosexualitu uvalený trest smrti. V Afrike a na Strednom Východe má zákony namierené proti homosexuálom prijaté až tridsať štátov,“ dodal Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia