logo F1online.sk

Pollockov tím bude napokon sídliť v Saudskej Arábii. Ponesie názov „Formula Equal“

Džidda, Saudská Arábia, vlajka
© Twitter/Scuderia Ferrari
Tomáš Masár
Tomáš Masár29. 3. 2023

Len prednedávnom sme vás informovali, že o vstup do F1 prejavuje záujem po Andretti-Cadillac, Panthera Team Asia a HiTech, aj celok na čele s Craigom Pollockom, ktorý by mal mať základňu vo Švajčiarsku a byť finančne podporovaný pravdepodobne Saudskou Arábiou. Napokon sa však ukazuje, že by mal byť projekt čisto v rukách Saudov a zároveň by mal na Arabskom polostrove taktiež aj sídliť. Tím sídliaci v krajine, ktorá si z ľudských práv robí trhací kalendár, zrejme paradoxne ponesie názov „Formula Equal“.

Švajčiari by tak na projekte nijakovsky neparticipovali. Jednalo by sa o prvý, skutočne mimoeurópsky tím.

Zatiaľ čo pred pár dňami sa potenciálny šéf tímu Craig Pollock k projektu vyjadriť v podstate odmietol, teraz bol o niečo zhovorčivejší.

„Môžem povedať len to, že v súčasnosti vedieme intenzívne diskusie s krajinou z Perzského zálivu,“ vyslovil sa Craig Pollock pre CNN. „Momentálne skutočne nie som v pozícii, aby som o tom povedal viac a bol úplne otvorený. Všetko sa však dozviete v blízkej budúcnosti. Ja len dúfam, že to bude fungovať, pretože si to vyžiada veľa peňazí.“

Pollock potvrdil, že by mal tím sídliť mimo európskeho kontinentu.

„Musí sa to vybudovať zhora nadol v štáte Perzského zálivu. To je to, o čo sa snažíme. Je to dlhodobý projekt, nie je to nič krátkodobé.“

Pollock, ktorý v minulosti viedol tím British American Racing (BAR) a priviedol do F1 Jacquesa Villeneuveva sa zastrája, že by mal tím pozostávať tak z mužov, ako i z žien. Preto zrejme ponesie názov „Formula Equal“.

„Našou ambíciou je poskytovať a budovať príležitosti pre ženy, v snahe pomôcť im dostať sa na špičkovú úroveň v motoršporte,“ povedal Škót. „Konceptom a myšlienkou projektu je vybudovať tím Formuly 1, ktorého polovicu by tvorili muži a polovicu ženy. Bolo by to mimoriadne ťažké, ak by sme prevzali už existujúci tím Formuly 1. S čistým papierom je to oveľa jednoduchšie.“

Je vskutku ironické, že Pollock sa pri pokuse o začlenenie žien do motoršportu spája s krajinou, akou je Saudská Arábia. Na svoju obranu však uvádza, že to boli Saudi, ktorí prišli za ním – a nie naopak.

„Projekt súvisí s rovnosťou, rozmanitosťou, inklúziou a udržateľnosťou. Nie je to o nich,“ poznamenal.

„V skutočnosti sú to oni [Saudi], ktorí sa k nám pridali, pretože už máme všetko vymyslené – obchodný plán, so všetkými nákladmi a so všetkým, čo k tomu treba,“ doplnil Pollock.

  • Značky