logo F1online.sk

Steiner: Hülkenberg nám priniesol presne to, čo sme potrebovali

Nico Hülkenberg
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 3. 2023

Konečne je spokojný. Šéf Haasu Günther Steiner má vo svojom tíme presne to, po čom roky túžil – ostrieľanú jazdeckú dvojicu. Nico Hülkenberg sa rýchlo dostal do formy a zvlášť jeho kvalifikačná výkonnosť vzbudzuje značnú pozornosť. Jeho šéf už po niekoľkýkrát ocenil aj skúsenosti, ktoré do Haasu priniesol.

Nič nenasvedčuje tomu, že by sa mala opakovať situácia z minulej sezóny. Po toľkej kritike na adresu Micka Schumachera má temperamentný Tirolčan v tíme konečne kombináciu rýchlosti a skúsenosti, po ktorej tak veľmi túžil. Ba čo viac, obom jazdcom sa zatiaľ darí vyhýbať nehodám a tým pádom aj veľkým ekonomickým škodám.

Ako Hülkenberg, tak Kevin Magnussen zažívajú vydarený štart do sezóny. Prvý menovaný sa na prvý pokus kvalifikoval do najlepšej desiatky, pri druhom skončil jedenásty; ten druhý naproti tomu zapísal prvý bod tímu v novej sezóne.

„Priniesol nám presne to, čo sme potrebovali,“ povedal na adresu Hülkenberga šéf Haasu Günther Steiner, ktorého cituje portál Motorsport.com.

„Mohli sme to hneď vidieť, keď sa Kevin trápil v kvalifikácii a Nico nie. Kevina to pritom nijak neštve, naopak, je celkom rád, že Nico nemá problémy, pretože teraz vie, čo musí urobiť.“

„Inak by sme sa teraz pýtali sami seba, čo sa to deje? Kvalifikovať sa na pätnástom a osemnástom mieste je katastrofa. V Bahrajne sme sa však po kvalitnom výkone prebojovali až do Q3, takže Kevin vie, že auto na to má, len on sa do toho potrebuje dostať,“ dodal Steiner.

Jeho tím v ostatnom čase upevnil svoju finančnú stabilitu a teraz sa snaží vyťažiť úplné maximum z toho, čo má k dispozícii. Aj v dôsledku zavedenia rozpočtového stropu vo Formule 1 pomaly vymierajú „platiaci“ jazdci. Prirátajte k tomu minimálne rozdiely medzi tímami v strede poľa a je jasné, že každý bod sa počíta.

„Máme tu desať dobrých tímov, všetky fungujú s veľmi podobnými rozpočtami, všetky majú dobrých jazdcov, všetky sú na tom dobre finančne a technicky,“ hovorí šéf Haasu.

„Všetky sa teda k sebe približujú. A malé – alebo skôr veľké! – veci, ako napríklad pilot, sa dokážu postarať o rozdiel. Chceli sme z toho vyťažiť čo najviac a práve preto sme najali skúseného jazdca, ktorý nás môže posunúť práve týmto smerom. Sme teda spokojní,“ dodal Steiner.