logo F1online.sk

Ak nasadíme rovnaké bočnice ako Red Bull, nič to nezmení, myslí si Hamilton

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 3. 2023

Mercedes sa podobne ako vlani, aj v tomto roku drží konceptu bez bočníc. Zdá sa však, že ani zďaleka neprináša vytúžené ovocie. Preto je na mieste otázka, či by sa tím z Brackley nemal v tomto ohľade inšpirovať u konkurencie a svoj koncept od základov zmeniť. Lewis Hamilton ale upozorňuje, že to nie je také jednoduché a najmä to nemusí byť nutne zmena k lepšiemu.

K zmene konceptu Mercedesu na základe vyjadrení šéfa tímu Tota Wolffa zrejme dôjde, a to v priebehu nadchádzajúcich niekoľkých mesiacov. Rakúšan sa nechal počuť, že by sa neštítil odkopírovať bočnice Red Bullu a kľudne by na monoposty W14 vycapil aj nálepku s jeho logom, ak by to „Meďák“ malo posunúť dopredu.

Hamilton však naznačuje, že zmena konceptu sa nebude týkať len bočníc, ale bude musieť ísť oveľa viac do hĺbky. Sedemnásobnému majstrovi sveta sa pravdupovediac táto myšlienka vôbec nepozdáva.

„Máme k dispozícii to, čo máme, budeme sa aj naďalej snažiť robiť pokroky a vyťažiť z toho viac a uvidíme, ako rýchlo môžeme zaznamenať pokroky a či je to s koncepciou, ktorú máme, vôbec možné,“ vysvetlil Lewis Hamilton počas víkendu v Saudskej Arábii.

„Následne začneme v krátkodobom horizonte zisťovať, či musíme alebo nemusíme urobiť veľa veľkých, drastických zmien, no myslím si, že k niekoľkým drastickým zmenám pristúpime. Ľudia stále hovoria o tom, ako zaviesť nové bočnice, ale nie je to také jednoduché.“

„Nasadíme na naše auto bočnice a nič to nezmení, doslova to nič nezmení, dokonca sa auto môže stať pomalším. Ide o aerodynamické vlastnosti, ide o to, ako je auto vyvážené v zákrutách. Je tu veľa rôznych prvkov, ktorým ľudia samozrejme nerozumejú, pretože nie sú pochopiteľne aerodynamickými špecialistami a nemôžu tomu rozumieť – je to jednoducho oveľa zložitejšie.“

Hamilton nedávno prezradil, že Mercedes v pokračovaní konceptu bez bočníc vystríhal, no tím mu nenaslúchal.

„Som jedným z tých ľudí, ktorí majú vždy radi pravdu, no samozrejme, nie vždy ju mám. Tentokrát som však pravdu mal,“ dodal víťaz 103 veľkých cien.