logo F1online.sk

Ferrari už nesmie balamutiť samé seba, nalieha Vasseur

Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala20. 3. 2023

Ak sa po pretekoch v Saudskej Arábii utešujete tým, že Ferrari obsadilo také nízke pozície len pre to, že do diania zasiahlo bezpečnostné vozidlo, prestaňte s tým. Najnovšie to radí talianskej stajni aj jej šéf Frédéric Vasseur, podľa ktorého netreba brať aktuálne problémy na ľahkú váhu.

Od Ferrari sa očakáva, že bude bojovať o víťazstvá a aspoň pódiá. Nádej tu žila, veď Ferrari prichádzalo do Saudskej Arábie plné nádeje, že charakter okruhu mu bude vyhovovať. Realita? Leclerc so Sainzom nestačili na viac ako na šieste a siedme miesto, zatiaľ čo Max Verstappen prešprintoval z pätnástej priečky až na druhú.

Frédéric Vasseur teraz dôrazne odkazuje svojmu tímu, aby sa triezvymi očami pozrel na nedostatky svojho auta a svojej práce namiesto toho, aby hľadal výhovorky a nasadzoval si ružové okuliare.

Na otázku, čo inžinierom na brífingu odkáže ako prvé, odpovedal jasne: “Aby sme nebalamutili samých seba,” zdôrazňuje Frédéric Vasseur. “V takejto situácii je najdôležitejšie rozpoznať, čo robíme dobre a čo robíme zle. Nesmieme však sami seba vodiť za nos. Potrebujeme zmenu.”

“Musíme pochopiť, čo je zlé, a musíme ísť naplno. Nestačí sa o veciach len rozprávať, to nám nepridá žiaden výkon. Ja mám pred sebou jasný obraz: Naše auto má dobrý potenciál, ale v porovnaní s Red Bullom nie je dostatočný, pretože nedokážeme zakaždým dostať z auta maximum,” pomenúva kľúčové problémy 54-ročný Francúz.

V Saudskej Arábii sa Ferrari stala osudnou tvrdá zmes, uvažuje Vasseur. A keďže jeho jazdci strávili na hardoch väčšinu pretekov, nedokázali sa pobiť ani s Mercedesmi. “Prvý stint bol celkom dobrý a Charles predviedol pekný comeback, ale mal nasadené mäkké pneumatiky. Ktovie, ako by to dopadlo s inou zmesou. Aj Carlos mal v prvom stinte na mediumkách slušnú rýchlosť oproti ostatným, ale totálne sme sa prepadli na tvrdej zmesi.”

“Musíme pochopiť, v čom bol vlastne problém. Ak sa v niečom musíme zlepšiť, tak je to jednoznačne manažment rôznych pneumatikových zmesí,” pripúšťa boss historicky najúspešnejšieho tímu v F1, ktorý si však neustále predlžuje svoj pôst.

Frédéric Vasseur považuje monopost SF-23 za dobré auto so solídnymi základmi, ktoré by mali stačiť na útok. Inžinierom Ferrari sa však nedarí tieto základy patrične využiť, aj keď v piatok usilovne pracovali na svojom pretekovom tempe. Ferrari napokon ukázalo potenciál len v kvalifikácii, hoci netušíme, o koľko by ešte poskočil Max Verstappen, keby mu nezlyhal hnací hriadeľ.

“Nechcem príliš rozoberať pozitíva, pretože výsledok tohto víkendu nie je dobrý. Musíme venovať pozornosť tomu, čo dopadlo zle, nie pozitívam,” vystríha pred spomínanými ružovými okuliarmi. “Treba sa však pustiť do poriadnej analýzy toho, čo bolo dobré. Myslím si, že kvalifikácia bola celkom fajn.”

“Vždy chceme podať lepší výkon, no je ťažké posúdiť, aký bol skutočný potenciál Red Bullu. Max v Q3 nejazdil,” podotýka Vasseur uvedomujúc si, že Verstappen spravidla dokáže vyčarovať viac desatiniek ako Pérez, ktorému navyše posledné kolo v Q3 nevyšlo. “Ale aspoň mám pocit, že v porovnaní s Mercedesom a Aston Martinom sme spravili krok vpred. My sme v kvalifikácii stratili jednu desatinku, oni tri alebo štyri. Myslím si, že vývoj sa uberá správnym smerom.”

“Potenciál je jedna vec a v tomto smere sme dosiahli slušný pokrok. Problém je však v tom, že túto úroveň maximálneho potenciálu si musíme držať v priebehu celého víkendu. To sa nám v nedeľu nedarí. V niektorých prípadoch áno, ale niekedy, resp. počas niektorých stintov nedokážeme maximálne využiť naše možnosti,” doplnil.