logo F1online.sk

Alpiny sú s výsledkami spokojné, no chcú sa priblížiť k Ferrari a Mercedesu

Esteban Ocon a Pierre Gasly
© XPB Images/Alpine Media
Milan Kubala
Milan Kubala20. 3. 2023

Takmer celá prvá desiatka sa nám v nedeľu poskupinkovala podľa tímovej príslušnosti a zrejme aj výkonnosti: Red Bull, Aston Martin, Mercedes, Ferrari a Alpine. Francúzska stajňa si pomaly uvedomuje, že v štartovom poli je piatou najrýchlejšou, no nechce sa s tým uspokojiť.

Z pilotov Alpinu sa v nedeľu viac darilo Estebanovi Oconovi. Francúzsky jazdec štartoval zo šiesteho miesta, no už dopredu rátal s tým, že Max Verstappen sa preženie okolo neho, a s najväčšou pravdepodobnosťou aj Charles Leclerc a Lewis Hamilton. Vzhľadom na to Alpinu a Oconovi určite nemôžeme vyčítať pád zo šiesteho miesta na ôsme.

Pripomeňme, že ani jeden z ružových monopostov nezarobil na výjazde bezpečnostného vozidla: Obaja sa u mechanikov zastavili už skôr. Pierre Gasly v štrnástom a Esteban Ocon v šestnástom kole.

“Toto je určite maximum, čo sme mohli spraviť,” hodnotil svoje preteky Esteban Ocon. “Autá pred nami boli na nás prirýchle. Dosť dlho som sa snažil udržať za Ferrari, ale v polovici stintu skrátka zmizli. Mali priveľkú rýchlosť.”

Alpiny sa v nedeľu nezapojili do veľkého množstva súbojov, keďže nebolo s kým bojovať. “Potom som sa už len staral o auto. Vzďaľovali sme sa súperom za nami. Žiaľ, toto je naša pozícia. V nedeľu sme mali piate najrýchlejšie auto, ale veľa sme toho pochopili.”

Tím z Enstone sa pokúsi zapoľovať na Ferrari a Mercedes. “Teraz bude dôležité zabrať a zahĺbiť sa do detailov, aby sme sa dokázali priblížiť k autám pred nami. Dnes to bolo maximum. Som však rád, že som konečne odštartoval sezónu!” zvolal nakoniec Ocon narážajúc na bezútešné preteky v Bahrajne. “Pre tím je to pekný balík bodov. Máme za sebou čistý víkend.”

Pierre Gasly v nedeľu kopíroval časy svojho kolegu. Keďže aj on získal jednu pozíciu po odstúpení Lancea Strolla, do cieľa dorazil na deviatej priečke a pre svoj tím získal ďalšie dva body.

Mohlo to však dopadnúť aj inak. Kolízia s McLarenom z prvých zákrut stála Oscara Piastriho pekný výsledok. Pierre Gasly, našťastie, mohol pokračovať. “S Oscarom sme šli jeden vedľa druhého a trochu sme sa dotkli. Potom som zbadal, že mu odletela koncová lišta predného krídla. Cítil som len veľmi drobný kontakt, žiaľ, on prišiel o časť krídla.”

V cieli nestratil na svojho kolegu ani dve sekundy. Zdá sa, že incident mu nijako neuškodil a nič sa nepoškodilo. “Nemyslím si. Ako som povedal, v aute som šiel extrémne jemne. Nemám pocit, že by došlo k nejakým škodám.”

Alpine si po piatku azda robil nádeje, že by sa mohol pobiť aj o pódiové priečky. Na základe analýz pretekových simulácií to tak aj vyzeralo — Gaslymu s Oconom priamo konkurovali časy Aston Martinov.

Nedeľná realita vyzerala inak. “Skončili sme na ôsmom a deviatom mieste približne desať sekúnd za Ferrari. Myslím si, že toto je približne pozícia, na ktorej by sme mali byť.”

“Vidím nejaké pozitíva aj negatíva,” komentuje svoju nedeľu Gasly. “Toto sú len moje druhé preteky v tíme, takže ešte stále sa dostávam do toho. Pozitívom sú ďalšie body. Pár vecí potrebujeme zlepšiť, hlavne v kvalifikácii. V pretekoch som sa trápil s podobnými vecami ako v sobotu. Pustíme sa do práce. Chceme sa priblížiť k chlapcom pred nami. Momentálne sme v území nikoho. Dúfam, že budeme z našej straty ukrajovať a pobijeme sa o to.”