logo F1online.sk

Hamilton: Ešte nikdy som nevidel také rýchle auto, aké má Red Bull

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala20. 3. 2023

Sedemnásobný majster sveta, víťaz 103 veľkých cien, držiteľ 103 pole positions a rekordman Formuly 1 Lewis Hamilton po nedeli v Džidde konštatuje, že ešte nikdy nevidel taký dominantný monopost, aký má v aktuálnom ročníku Red Bull a Max Verstappen.

Maxovi Verstappenovi v nedeľu nechýbalo veľa k tomu, aby sa stal druhým jazdcom v histórii, ktorý vyhral z pätnásteho miesta na štarte (z pätnásteho, nie šestnásteho, nie sedemnásteho,…, pozn. red.). Výrazne mu v tom pomohol výjazd bezpečnostného vozidla, no pri pohľade na konečný pätnásťsekundový náskok pred Fernandom Alonsom len málokto zapochybuje, že by to bez výjazdu Bernda Mayländera na trať nedokázal.

Určite o tom nepochybuje Lewis Hamilton, ktorý sa musel skloniť pred rýchlosťou Red Bullu už v dvanástom kole pretekov. “Určite som ešte nikdy nevidel také rýchle auto,” vyhlásil po pretekoch sedemnásobný šampión, ktorý o extrémne rýchlych, ba priam nedostihnuteľných autách musí čo-to vedieť. Sedem rokov v jednom sedel. “Keď sme my boli rýchli, neboli sme až takí rýchli,” hovorí.

Hamilton pred pretekmi odhadoval, že Red Bull má 1,5-sekundovú výhodu na kolo. “Toto je najrýchlejšie auto, aké som kedy videl, najmä v porovnaní s ostatnými.”

“Neviem ako alebo prečo, ale okolo mňa sa prehnal s markantnou rýchlostnou výhodou, že som sa ani neunúval brániť. Taký obrovský bol rozdiel v rýchlostiach,” poznamenal na margo súboja s Verstappenom, ktorý mal na tachometri o takmer 30 km/h viac.

Výsledky ho tešia, aj keď rozhodne neskákal od radosti. Pilot so siedmimi titulmi na konte sa nemôže uspokojiť s piatou priečkou. “Ako tím sme získali dobré body. George skončil tretí, čo je úžasné,” pochvaľoval si ešte pred nočným verdiktom komisárov, ktorý Alonsovi prinavrátil tretie miesto. “Ja som sa posunul dopredu, vždy v to dúfate. Ideme pekne po krôčikoch. Som vďačný za to, že som do cieľa dorazil na piatom mieste po štarte zo siedmej priečky.”

S Russellovými nastaveniami by bol rýchlejší

Mercedes v tréningoch experimentoval s rôznymi nastaveniami. Nakoniec sa nedokázal zhodnúť na jednom konkrétnom smere, ktorým sa vydá, a tak Hamilton s Russellom v sobotu a v nedeľu jazdili s inak nastavenými autami.

Hamilton má pocit, že mu uškodila obrátená stratégia, ale aj spomínané nastavenia. “Stratégia mi celkom nevyšla a nastavenie bolo trochu mimo. Myslím si, že keby som mal rovnaké nastavenia ako George, tak by som bol na tom lepšie. Čaká nás veľa práce, ale určite vidím aj nejaké pozitíva.”

Prečo mal Russell lepšie nastavenie? Podľa rodáka zo Stevenage šlo skôr o náhodu. “Pracujeme na tom. Naše voľby boli 50/50. Ja som si vybral jeden smer, on si zvolil druhý. Ten smer, ktorý si vybral on, bol často ten nesprávny, ale tentoraz zafungoval. Rýchlostne som sa mu dokázal len vyrovnať, no nevedel som byť rýchlejší. Budem tvrdo pracovať, aby sme nabudúce na tom boli lepšie.”