logo F1online.sk

Neočakávali sme to, hovorí Piastri o postupe do Q3

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl18. 3. 2023

Fanúšikovia McLarenu v sobotu zažili azda prvý pozitívny moment sezóny. Oscar Piastri bol najmilším prekvapením kvalifikácie, keď na nie práve vydarenom monoposte MCL60 postúpil do tretej časti kvalifikácie, a do pretekov vyštartuje z výborného ôsmeho miesta.

Austrálsky nováčik sa počas kvalifikácie kontinuálne zlepšoval. Z Q1 s prehľadom postúpil z jedenásteho miesta, v Q2 odjazdil deviaty najrýchlejší čas. V Q3 opäť obsadil deviatu priečku, pričom na štartovom rošte sa vďaka penalizácii pre Charlesa Leclerca posunie ešte o jedno miesto dopredu.

Piastri tak bude na štarte v štvrtom rade spolu s Lewisom Hamiltonom. „Už v treťom tréningu sme na tom boli celom dobre. Dokázali sme to preniesť do kvalifikácie. Celkový výsledok chutí fakt dobre,“ usmieval sa Austrálčan.

V McLarene tak po debakli v Bahrajne a vypadnutí Landa Norrisa v Q1 našli aspoň nejaký dôvod na úsmev. Sezóna sa len začína, no Oscar Piastri zatiaľ potvrdzuje, aký je veľký talent. „Postupne získavam v aute viac sebadôvery a dokážem na tejto trati zrýchľovať. Dal som dokopy dobré kolá a dostal som sa do TOP10.“

Pre Oscara Piastriho sa pred nedeľou otvára šanca na prvé body v F1. McLaren mal podľa piatkových dát vyzerať v pretekovom tempe o niečo lepšie než v tom kvalifikačnom. „Myslím si, že body sú na dosah. Bude to však náročné. Budem úplne úprimný – takýto výsledok sme v sobotu príliš neočakávali. Aj v nedeľu však urobíme všetko, čo bude v našich silách,“ pokračoval 21-ročný rodák z Melbourne.

Pretekové tempo ako také nemusí byť zlé, no MCL60 oproti konkurencii výrazne stráca na rovinkách. Aj Piastri to pripomenul pri kvalifikačnom hodnotení. „Rýchlosť na rovinkách nepatrí medzi naše silné stránky. Uvidíme, ako to pôjde. Naše pretekové tempo vyzeralo v piatok lepšie než kvalifikačné. V nedeľu sa dozvieme, či je to pravda. Verím si a chcem sa pobiť o body,“ uzavrel austrálsky nováčik.