logo F1online.sk

Hamiltona počas rozhovoru premohli emócie, vysúkal zo seba len dve úsečné vety

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala18. 3. 2023

Keď sa človeku nedarí, mnohokrát ho premôže frustrácia. Keď sa vám však nedarí už druhý rok po sebe, frustrácia sa začína miešať aj s hnevom a beznádejou, a táto kombinácia sa veľmi rýchlo derie na povrch. Po kvalifikácii v Džidde sme si ju mohli všimnúť na Lewisovi Hamiltonovi, keď poskytoval rozhovor pre F1 TV.

Hovorí sa, že čas lieči. Časom sa aj piloti zvyknú upokojiť a hoci stále sú sklamaní, pred novinármi už po pár minútach dokážu nasadiť chlapský výraz. Ak teda chcete vidieť najúprimnejšie reakcie jazdca, sledujte ho krátko po tom, čo vyskočí z monopostu.

Lewis Hamilton sa takto najskôr pristavil pri mikrofóne reportéra z F1 TV, ktorého zaujímalo, čo sa v sobotu vlastne stalo, že obsadil až ôsmu priečku. S ňou istotne nemôže byť spokojný, keďže George Russell dokázal nájsť v tom istom monoposte o štyri desatiny viac.

Hamilton však očividne nemal náladu na rozhovory. “Odjazdil som kvalifikáciu a spravil som maximum,” úsečne odvetil sedemnásobný majster sveta. Zdalo sa, že reportéra to až prekvapilo, a tak Hamilton svoju ráznu reakciu zopakoval.

“Vždy si sa pýšil tým, že sa dokážeš dať dokopy. Čo s tým môžeš spraviť zajtra?” znela nasledujúca otázka, no ani na ňu nemal chuť zdĺhavo odpovedať. “Neviem. Pokúsim sa prísť pozitívne naladený a skúsiť to zas.”

Ak pravidelne sledujete rozhovory s Lewisom Hamiltonom, mohli ste si všimnúť priamu úmeru medzi spokojnosťou britského jazdca a dĺžkou jeho rozhovoru. Spravidla platí, že čím veselší výraz v tvári, tým obšírnejšia odpoveď.

Z reči tela a jeho výrazu však tentoraz jasne vidieť, že sa trápi. V neskoršom interview so Sky Sports prezradil, že si s autom nerozumie, a preto sa cíti “mizerne”. “Je to ťažké a dávam do toho absolútne všetko. Každý deň prídem maximálne pripravený, no keď si sadnem do auta, tak si s ním vôbec nerozumiem. Takže… Neviem, čo mám k tomu povedať.”

“Samozrejme, George odviedol skvelú robotu. Získal skvelý výsledok a auto dokázal dostať niekam inam. Ja som mal problémy z neho vyžmýkať výkon. Je to hlavne o mne,” priznáva 38-ročný Brit. “V rýchlych zákrutách je moje auto trochu nestabilné.” Džidda je plná rýchlych zákrut a nestabilita v nich musí ukrajovať aj z Hamiltonovho sebavedomia.

Víťaz 103 veľkých cien priznal, že jeho nastavenia sa líšili od Russellových. “Áno, sú trochu odlišné. Jednu konkrétnu vec som spravil inak, ale zajtra to azda bude OK. Dúfajme!” Aké veľké nádeje do toho vkladá? “Nedal by som za to ruku do ohňa!”

Počas rozhovoru s Autosportom sa už dokázal skonsolidovať a odmietol tvrdenia, že by víkend v Džidde umocnil jeho frustráciu po biednom štarte do ročníka. “Nie, ani nie. Auto je také, aké je. George odviedol dobrú prácu, teší ma, že je v druhom rade. Auto očividne má v sebe rýchlosť, len ja si s ním nerozumiem. Nech robím, čo chcem, nech mením čokoľvek, nenachádzam sebadôveru. Som tak trochu zmätený.”

Ak to takto bude pokračovať, nie je ťažké si predstaviť, že to Hamilton v Mercedese po čase skutočne zabalí. Toto Wolff dokonca v piatok vyhlásil, že by takýto krok z jeho strany chápal.

Hamilton ubezpečuje, že momentálne ho zaujíma len aktuálny výkon Mercedesu a nič iné, tobôž nie prestupy. “Nevenujem tomu pozornosť. Milujem tento tím a som vďačný každému, kto je na tejto ceste so mnou a s naším tímom. Nepredstavujem si, že by som bol niekde inde, nechystám sa skončiť.”

“Nemôžem však povedať, že toto by ma nejako veľmi obohacovalo. Viete, už veľakrát som si prešiel rôznymi vecami. Snažím sa byť trpezlivý a pracovať s tímom, aby sme sa dostali do lepšej pozície. To je všetko, čo teraz k tomu môžem povedať. Nechystám sa nikam inam,” odkazuje.

Napokon dostal ešte jednu otázku. Novinárov zaujímalo, či dospel do bodu, keď už z auta nevie alebo nemôže dostať viac rýchlosti. “Nič také ako ‘nemôžem’ neexistuje. Napríklad dnes som určite mal pocit, akoby som z toho auta nemohol dostať viac, ale snažím sa.”