logo F1online.sk

Alpine v piatok prekvapil, no v rukáve má ešte viac

Esteban Ocon
© XPB Images/Alpine Media
Milan Kubala
Milan Kubala18. 3. 2023

Ak by sme mali po piatku vybrať jeden tím, ktorý zaujal svojou rýchlosťou najviac, pravdepodobne by voľba padla na Alpine. Francúzska stajňa akoby nabrala druhý dych a mnohí ju dokonca pasujú do pozície súpera Ferrari a Mercedesu. Tím z Normandie však stupňuje očakávania slovami, že ešte neukázal úplne všetko.

Alpine prichádzal do Saudskej Arábie s istou dávkou neistoty ohľadom vlastnej konkurencieschopnosti. Okruh v Bahrajne je predsa len špecifický a neodhalí skutočné rozloženie síl. Navyše Esteban Ocon v pretekoch rátal akurát tak sekundy za penalizácie, nuž a Pierre Gasly sa musel predierať z dvadsiateho miesta na štarte. I napriek tomu však obsadil slušnú deviatu priečku.

Víkend v Džidde by mohol byť oveľa úspešnejší. Minimálne sa tak začal. Esteban Ocon v druhom tréningu obsadil štvrté miesto, keď na líderský Red Bull stratil len štyri desatiny sekundy, a Pierre Gasly mu sekundoval na šiestej priečke. Helmuta Marka z Red Bullu ich výkony ohúrili tak veľmi, že podľa neho by mali bojovať s Fernandom Alonsom o pozíciu najlepšieho tímu zo zvyšku sveta. V tomto prípade zvyšok sveta tvorí všetkých deväť tímov za Red Bullom.

“Musím povedať, že som veľmi šťastný,” usmieval sa Pierre Gasly v mixzóne. “Zaznamenali sme silný piatok a máme dobrý potenciál. Ukázali sme rýchlosť, čo je veľmi pozitívne.”

Ešte pozitívnejšie však je, že Gasly s Oconom v piatok nerezali zákruty, akoby išlo o život. V každej sa ešte ukrývala nejaká stotinka. Keď sa sčítajú, môže z toho vzniknúť celkom pekný časový zisk. “Stále cítim, že tu či tam je ešte pár vecí, s ktorými nie som celkom spokojný. Takže na stole je toho pravdepodobne viac. Keď sa však pozriem na dosiahnuté časy, tak môžem povedať, že sme uprostred tohto boja. Bol to dobrý štart.”

Monoposty za Alpinom delili len stotinky sekundy, a tak by sme opäť mohli byť svedkami tesnej kvalifikácie. V nej bude dôležité vyžmýkať zo svojho auta skutočne čo najviac, pretože aj strata dvoch desatín môže predstavovať prepad o štyri či päť pozícií.

“Očakávam rovnako tesný súboj ako v Bahrajne, a to najmä v kvalifikácii,” prikyvuje Gasly. “Budeme hľadať tú jednu-dve desatinky a v boji o Q3 uvidíme sedem alebo osem áut. V sobotu bude dôležité všetko pekne poskladať. Ale som z toho vzrušený.”

Aj Esteban Ocon je toho názoru, že v sobotu budú rozhodovať detaily. “Myslím si, že ak to počas sobotňajšej kvalifikácie trafíme do čierneho, tak by sme sa pred pretekmi mohli dostať do veľmi silnej pozície. Bude to o drobných rozdieloch, ale pôjdeme do toho. Teším sa na sobotu.”

“Cieľom je získať dobré body a s oboma autami zaznamenať slušný víkend — viete, poriadne odštartovať sezónu,” zaškeril sa 26-ročný Francúz.

Súvisiace články