logo F1online.sk

Wolff: Lewisovi nebudem vyčítať, ak o rok alebo o dva odíde

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala18. 3. 2023

Lewis Hamilton bol jedno jediné kolo vzdialený od toho, aby sa stal osemnásobným majstrom sveta Formuly 1. Od kontroverznej VC Abú Zabí 2021 sa však tomuto vytúženému míľniku akoby neustále vzďaľoval. Môže za to najmä nekonkurencieschopný monopost Mercedesu, ktorý možno už čoskoro Hamiltona prinúti skúsiť to inou cestou. Toto Wolff hovorí, že jeho prípadný prestup do inej stajne bude plne chápať.

Od vstupu nových pravidiel do platnosti toho Mercedesu nevyšlo veľmi veľa. Počas prvého roka sa jednoznačne vybral nesprávnou cestou, no čo by mohlo ešte viac rozkolísať loď strieborných šípov, je fakt, že tou istou tŕnistou cestou sa vybrali aj druhýkrát. Otázkou teraz je, či sa ešte stihnú vrátiť na chodníček, ktorý prešliapal Red Bull, a či ho na ňom dokážu predbehnúť.

Momentálne nič nenasvedčuje tomu, že by sa to Mercedesu malo podariť. Je preto možné, že Lewis Hamilton sa bude musieť uskromniť so siedmimi titulmi, alebo zmení svoje pôsobisko. Zatiaľ to rezolútne odmieta, no ktovie, či bude spievať rovnakú pesničku aj o rok, keď Mercedes bude musieť ešte stále žmúriť oboma očami, aby vôbec dovidel na Red Bully vpredu.

Toto Wolff je presvedčený, že jeho jazdec a veľmi dobrý priateľ bude pokračovať v tíme, s ktorým vyhral šesť jazdeckých titulov. “Nemyslím si, že Lewis opustí Mercedes. Dospel do tej fázy kariéry, keď si navzájom dôverujeme,” uviedol na piatkovej tlačovej konferencii “náčelník” strieborných šípov. “Vytvorili sme si skvelé puto a jedna strana nemá dôvod spochybňovať druhú, aj keď teraz zažívame ťažké obdobie. Bude to však také krásne, keď konečne vyjdeme z tohto slzavého údolia a vrátime sa k slušným výkonom.”

Ktovie, kedy k takému niečomu dôjde. Nezabudnime, že najbližšia veľká zmena pravidiel nás čaká až v roku 2026, keď bude mať Hamilton 41 rokov. Ako ukazuje Fernando Alonso, aj v tomto veku sa dá jazdiť na vrcholovej úrovni, no neexistuje žiadna záruka, že Mercedes sa vtedy dokáže vrátiť na koňa. Do športu sa totiž popri starých matadoroch efjednotky tlačia aj nové značky, ktoré v ňom budú chcieť zanechať stopu.

Hodinky tikajú a Lewis Hamilton nemá k dispozícii celú večnosť. Toto Wolff si to dobre uvedomuje, a preto nevylučuje, že jedného dňa britskému jazdcovi zaželá všetko dobré v jeho budúcom pôsobisku. “V každom prípade platí, že ak chce jazdec vyhrať ďalší titul majstra sveta, tak si musí zabezpečiť vhodné auto.”

“Ak nedokážeme preukázať, že také auto mu v priebehu nasledujúcich dvoch rokov budeme schopní poskytnúť, tak sa bude musieť pozrieť niekam inam. Nemyslím si, že to robí už v tejto fáze, ale nebudem mu to zazlievať, ak sa niečo také stane o rok či o dva,” zmierlivo doplnil 51-ročný Viedenčan.