logo F1online.sk

Piastri neľutuje prestup do McLarenu: Tento tím po mne veľmi túžil

Oscar Piastri
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 3. 2023

Pri prestupe podstupuje športovec vždy určité riziko. Väčšina z nich mení dres preto, aby si polepšila, či už po finančnej alebo športovej stránke. Fernando Alonso by vám však vedel rozprávať, že vaše rozhodnutie nemusí byť zakaždým najšťastnejšie a budú ho nasledovať dotieravé otázky. Na vlastnej koži to už zažíva aj Oscar Piastri, ktorý im čelí už po prvých pretekoch vo Formule 1.

Austrálsky mladík opustil Alpine, kde, ako sme sa dozvedeli minulé leto, sa mu nedostávalo náležitej pozornosti. Vo Francúzsku boli až takí ledabolí, že s Piastrim ani nepodpísali zmluvu na rok 2022, takže mal Oscar otvorenú cestu do McLarenu.

Tam ho však nečakalo nič jednoduché a konkurencieschopnosť tímu nie je v novom ročníku na požadovanej úrovni. Nedá sa síce povedať, že by Alpine ohúril a v novej sezóne bojoval o víťazstvá, ale v prvých pretekoch francúzsky tím aspoň zvládol odjazdiť viac ako trinásť kôl, čo sa Piastriho McLarenu nepodarilo.

„Pre mňa to nikdy nebolo o výbere medzi dvoma tímami. Pre mňa bolo jasné, že chcem ísť do McLarenu, ktorý vyjadril obrovskú túžbu získať ma do svojho tímu, čo zohralo významnú rolu,“ prehlásil Piastri pred novinármi v Džidde.

„Nevidím to teda tak a radšej sa sústredím na to, aby som zo svojej pozície pomohol tímu napredovať a vrátiť ho tam, kde všetci chceme byť,“ dodal Oscar.

Ten si však svoju premiéru v McLarene určite predstavoval inak. V Bahrajne vypadol už v Q1 a v pretekoch sa auto rýchlo pokazilo. Prvé preteky pritom ponúkli veľmi podobný obraz ako predsezónne testy, ktoré pre partičku z Wokingu vyzerali podobne katastrofálne.

„Určite na tom nie sme tak, ako by sme chceli, čo aj otvorene priznávame. Máme však v rukách dobrý vývojový plán a pokúsime sa dostať tam, kam patríme, teda do najlepšej trojky alebo štvorky,“ hlási odhodlane rodák z Melbourne.

„Je ťažké dostať sa na úroveň týchto troch alebo štyroch tímov. Uvidíme, čo nám prinesú vylepšenia, ktoré máme naplánované do Baku. Určite to však bude jeden krok v niekoľkostupňovom pláne pre túto sezónu,“ dodal Piastri.