logo F1online.sk

Vasseur o Mekiesovi: Poznal som ho už ako školáka. Bude pilierom Ferrari

Laurent Mekies a Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 3. 2023

Ferrari má za sebou veľmi zložité dva týždne plné sklamania a mediálneho tlaku. Problémy so spoľahlivosťou, degradáciou pneumatík a avizovanými odchodmi kľúčových zamestnancov zatriasli so sebadôverou a odhodlaním v tíme. V predvečer saudskoarabského víkendu tak v médiách vystúpil šéf Frédéric Vasseur.

Ten v ostatnom týždni zahájil mediálnu ofenzívu. Najprv v utorok poskytol rozhovor pre francúzsky magazín Auto Hebdo, potom v stredu nasledovalo interview pre Autosport. V druhom menovanom okrem iného priznal, že Charles Leclerc stratí na štarte Veľkej ceny Saudskej Arábie desať miest pre výmenu riadiacej jednotky elektroniky.

S redaktorom medzinárodného magazínu sa bavil na viaceré témy. Jednou z ňou bol aj exodus avizovaný talianskymi médiami. Odchod Davida Sancheza je už potvrdený a po ňom mal nasledovať aj pretekový riaditeľ Laurent Mekies.

„Myslím si, že je úplne normálne byť nešťastný, keď nemáte výsledky, ktoré očakávate. Aj ja som nešťastný,“ prehlásil Vasseur. „Najdôležitejšia je však kolektívna práca, tímová práca, úsilie vyťažiť z toho čo najviac a zlepšovať sa.“

„Pokiaľ ide o odchody zo spoločnosti, tak to je iný príbeh. Keď chcete hovoriť o Laurentovi, tak neviem, čo sa stalo pred mojím príchodom, ale poznám ho nejakých 25 rokov, vlastne ho poznám už ako školáka.“

„Verím mu. Naša vzájomná spolupráca je veľmi dobrá a bude jedným z pilierov budúcnosti tímu,“ dodal Vasseur odhodlane o svojom o deväť rokov mladšom krajanovi.

Pokiaľ ide o odchody z tímu, vrátane toho Sanchezovho, zostáva Vasseur vo svojich stanoviskách striktný – odchody a príchody sú predsa vo Formule 1 normálne.

„Taký je život tímu, každý rok prijmeme veľa ľudí a každý rok prebieha určitá fluktuácia zamestnancov. Ak hovoríte o odchodoch kľúčových ľudí, tak ja osobne si myslím niečo iné. Niektorí ľudia z tímu určite odídu a iní doň zas prídu. To platí rovnako pre všetky stajne vo Formule 1,“ hovorí Vasseur.

„Náš tím je pevný a budujeme ho aj smerom do budúcna. Nemyslím si teda, že ho opustia kľúčoví ľudia,“ dodal.

V médiách sa v rovnakom čase objavila informácia, že by Sancheza mohla nahradiť bývalá dvojka (vtedy ešte pod Mattiom Binottom ako technickým riaditeľom) technického oddelenia Simone Resta, ktorý je momentálne jedným z najdôležitejších mužov tímu Haas. Aj túto správu však Vasseur poprel.

„Simone je technickým riaditeľom jedného z našich zákazníckych tímov. S Güntherom odvádza dobrú prácu a nemáme v pláne to zmeniť,“ povedal Vasseur.