logo F1online.sk

Vasseur vracia úder a AMuS mu dáva za pravdu: Situácia vo Ferrari nemusí byť dramatická

Frédéric Vasseur
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 3. 2023

Opäť len prehnaná reakcia zo strany talianskych médií? Tie v marci predviedli dokonalý obrat o 180 stupňov. Najprv (odvolávajúc sa na interné zdroje v Maranelle) velebili úspechy a pokroky Ferrari pri vývoji nového monopostu, ale potom (opäť odvolávajúc sa na interné zdroje v Maranelle) písali o katastrofických scenároch a rozpade Ferrari zvnútra.

Nedá sa povedať, že by o nelichotivej situácii vo vnútri Gestione Sportive referovali nejakí bezmenní konšpirátori. Jednalo sa o tie najznámejšie mená, ale ako to už v Taliansku niekedy býva, pracuje sa viac s emóciami ako s faktami. Je preto vhodné ponúknuť aj druhý pohľad a opäť sa oprieme o mená, ktoré už z Formuly 1 dôverne poznáme.

Možnosť vyjadriť sa totiž dostal, prostredníctvom rozhovoru s francúzskym Auto Hebdo, aj sám boss Ferrari Frédéric Vasseur, ktorý bez veľkého váhania všetko poprel a vyrazil do útoku. Po prvé, Charles Leclerc o stretnutie s prezidentom Ferrari Johnom Elkannom nepožiadal, a po druhé, netrpí ani nedostatkom právomocí, čo má byť vedľajší účinok boja s ambicióznym šéfom automobilky Benedettom Vignom.

 „Mám toľko rozhodovacích právomocí, ako nikde inde predtým,“ prehlásil Vasseur, ktorý zároveň nezabudol podotknúť, že takéto správy Ferrari nepomáhajú. Je to klasický taliansky mediálny paradox. Kým médiá na ostrovoch svojich hrdinov chránia a protežujú, tie talianske nenechávajú na Ferrari nitku suchú.

„Aj by som sa nad tým pousmial, keby takéto reči nemali vplyv na našu skupinu. Na mňa osobne to nemá vplyv, pretože viem, čo chcem dosiahnuť a aj to dosiahnem,“ hlási Vasseur odhodlane.

„Johna a Benedetta mám na telefóne každý deň a viem, čo odo mňa očakávajú. Mám zdroje a toľko rozhodovacích právomocí, ako nikde inde predtým,“ dodal.

Skutočnosť, že Vasseur niečomu takému čelí už po svojich prvých pretekoch vo funkcii nového šéfa Ferrari, svedčí o tom, že Scuderia nie je obyčajný tím. Na francúzskom lišiakovi však vidieť, že nie je vôbec hlúpy. Miesto aby kontaktoval najprestížnejšie talianske médiá, ktoré miestni čítajú a samy prišli s týmito informáciami, poskytol Vasseur rozhovor v rodnej francúzštine pre magazín Auto Hebdo.

Je to klasický príklad mediálnej komunikácie na spôsob „oko za oko, zub za zub“. Inými slovami, exkluzívny rozhovor a obsah nedostali tie médiá, ktoré s týmito (podľa Vasseura vymyslenými) informáciami prišli.

Fred rovnako tak zľahčoval a bagatelizoval správy o odchodoch dôležitých zamestnancov. Vraj je to „nevyhnutné“, pretože „sú tu ľudia veľmi blízki“ bývalému šéfovi Mattiovi Binottovi a „radšej chcú odísť, čo mi však nijak neprekáža.“

Rovnako tak zľahčil správu, podľa ktorej sa Charles Leclerc chce porozprávať s Johnom Elkannom. („Tieto stretnutia sú plánované. Bavili sme sa s Elkannom a Vignom po zimných testoch a ďalšie stretnutie sa uskutoční po Imole.“) Čo je však pre fanúšikov Ferrari najdôležitejšie, z Vasseura sršalo odhodlanie a sebavedomie.

„Korelácia dát medzi traťou a simulátorom sedí, preto od všetkých žiadam, aby sa naďalej sústredili na výkonnosť a našli riešenia pre problémy so spoľahlivosťou, pretože sezóna bude dlhá. Aj keď nevyhráte prvé preteky sezóny, to ešte neznamená, že ste mimo hru. Bahrajn bol v niektorých ohľadoch zlý, v iných zas dobrý,“ hlási Vasseur, ktorý dal talianskym novinárom pocítiť, čo si o nich myslí.

„Je pre mňa ťažké pochopiť, prečo sa tím stal terčom kritiky už po prvých pretekoch sezóny,“ dodal.

Poniektorí by si tieto slová mohli vyložiť ako vyhlásenie vojny talianskym médiám, iní zas ako inteligentnú reakciu. Je to však od Freda pomerne jednoznačné stanovisko, že nepotrebuje veľa času, aby dal všetkým pocítiť svoju prítomnosť a bez váhania vyrazí do útoku.

Jeho slovám ešte dodali na hodnovernosti správy z Nemecka. Reportér Auto Motor und Sportu Andreas Haupt prišiel s vlastnými informáciami od vlastných zdrojov, ktoré predsa len dávajú situáciu do novej perspektívy.

Pokiaľ ide o odchod Davida Sancheza, tak ten bol podľa slov nemeckého reportéra „Binottov človek“ a po novej práci sa obzeral už počas zimy. Ferrari mu nechcelo v odchode brániť. Rovnako to platí aj o Mekiesovi, ktorý sa po potenciálnom novom zamestnávateľovi vraj obzeral už v decembri. Podľa AMuS-u ho však Vasseur presvedčil a urobil z neho svoju pravú ruku, takže Mekies podľa všetkého nikam neodchádza.

„Vasseur zostáva pokojný. Podľa našich informácií vo Ferrari nevládne žiadna panika. Jediným problémom je, zdá sa, že vo Ferrari došlo k internému úniku informácií, napríklad o dĺžke kontraktov zamestnancov, ktoré niekto zámerne šíri. Tieto správy sa teraz zámerne šíria, aby si ľudia mysleli, že vo Ferrari teraz vládne kultúra strachu z prepúšťania a výmeny zamestnancov. Nič také však nie je pravda!“ oznámil Haupt.