logo F1online.sk

Norris si chce vziať príklad z Aston Martinu: Prečo by sme to nemohli dokázať aj my?

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 3. 2023

Aston Martin ako najväčšie prekvapenie sezóny a McLaren ako najväčšie sklamanie. Nový rok 2023 so sebou prináša aj nové príbehy. Kým taký Aston začína písať rozprávku, McLaren hororovú drámu. Podľa slov pilota stajne Landa Norrisa však neexistuje dôvod, prečo by sa aj horor nemohol premeniť na rozprávku.

Britský mladík investoval svoju budúcnosť – v kariére športovca to najdôležitejšie aktívum – do McLarenu. Na začiatku sezóny 2023 sa to však nejaví ako najšťastnejší krok. Napriek veľkým očakávaniam a sľubom zatiaľ vo Wokingu zostávajú dlžní svojej povesti budúcich hviezd. Strata na čelo sa od začiatku novej éry, od ktorej si v McLarene veľa sľubovali, stále prehlbuje.

„Myslím si, že sme na tom presne tak, ako sme aj očakávali,“ povedal Lando po sobotnej kvalifikácii v Bahrajne. „Ešte ťažšie na tom celom však je, ako blízko sú naši najbližší súperi a kto sú naši najbližší súperi. Williamsu sa podarilo dostať viac do hry než nám, Haasu a Alfe Romeo taktiež. Toto nám život sťažilo ešte viac.“

Už vlani hovoril britský mladík o tom, že mu nové auto príliš nesadlo, ale dokázal sa mu prispôsobiť. Na rozdiel od Daniela Ricciarda s ním dokázal zajazdiť skvelé výsledky. Jeho nádeje, že s MCL60 to bude lepšie, však tleli prikrátko.

„Nepovedal by som, že toto auto mi dokonalo vyhovuje, nedá sa s ním vyjsť na trať a poľahky poskladať perfektné kolo. Nemyslím si, že s ktorýmkoľvek autom sa dá jazdiť ľahko, ale s tým naším je to rozhodne stále zložité,“ hovorí Norris.

„Musíte veľa premýšľať v nájazde do každej zákruty, ako z toho môžete dostať maximum. Musíte na to ísť zákrutu po zákrute. Niektoré drobnosti sa nám určite podarilo posunúť správnym smerom, ale potrebujeme urobiť ešte niekoľko krokov vpred,“ dodal Lando.

Vo Formule 1 sme však už boli svedkami veľkých zvratov a prekvapení, napríklad Ferrari dokázalo v úvode minulej sezóny poskočiť opäť medzi špičku, ešte väčšie prekvapenie nám na začiatku ročníka 2023 pripravil Aston Martin. Práve týmito dvoma tímami sa chce Norris inšpirovať s McLarenom, ktorý zažíva nesmierne náročný štart do nového ročníka.

„Jasne vidíme, aký veľký krok urobil Aston Martin z roka na rok. Jasne sme tiež videli, aký veľký krok urobilo Ferrari medzi rokmi 2021 a 2022. Viem, že obom sa to podarilo medzi sezónami a mali možno väčší potenciál vykonať takú veľkú zmenu, ale neexistuje dôvod, prečo by sa aspoň polovica alebo tri štvrtiny z tohto úspechu nemohli podariť v priebehu sezóny. Rád by som si niečo také myslel,“ povedal s nádejou Norris.

Súvisiace články