logo F1online.sk

Russellove katastrofické scenáre: Som pripravený obetovať túto sezónu

George Russell
© LAT Images/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 3. 2023

Prvé preteky sezóny sú za nami, ďalších 22 pred nami, avšak v Mercedese si zrejme povedali, že miesto „zachovajte pokoj!“, sa budú riadiť heslom „zachovajte paniku!“. Zvlášť George Russell si po nedeli zrejme povedal, že keď už nejazdí na čele, zabojuje aspoň o priazeň novinárov a pripraví im solídne titulky.

Britský pretekár čakal tri roky vo Williamse, kým dostane šancu v Mercedese, ktorý dovtedy vo Formule 1 absolútne vládol. Po prestupe do Brackley však strieborno-čierne monoposty zapadli až po kolená do blata. Minulá sezóna zaostala za očakávaniami a úvod tej tohtoročnej sa nesie v znamení veľkého sklamania.

Po skončení Veľkej ceny Bahrajnu šíril britský pretekár pesimistické správy, ktoré určite nepotešia žiadneho fanúšika. „Očakávam, že v tejto sezóne vyhrajú všetky preteky, na to si aj stavím. Pri ich výkonnosti si nemyslím, že s nimi dokáže v tomto roku niekto zabojovať. Tento víkend pôsobilo ich tempo dokonca slabšie než počas predsezónnych testov, čo je trochu zvláštne, ale viete, v tejto chvíli to majú ľahké a môžu si robiť, čo chcú,“ prehlásil Russell po skončení Veľkej ceny Bahrajnu.

Nebol to však jediný katastrofický scenár, ktorý víťaz Veľkej ceny Brazílie 2022 predostrel po úvodných pretekoch sezóny.

„Vo Formule 1 sme kvôli víťazstvám,“ povedal Russell. „Určite chceme zakaždým optimálny výsledok, ale keby som si mal vybrať medzi šancou zvíťaziť – nech už to bude kedykoľvek – a pomalému napredovaniu bez šance zvíťaziť, určite si vyberiem prvú možnosť.“

„Ak teda chceme obetovať pár pretekov alebo časť sezóny za šancu získať auto schopné zabojovať, či už v druhej polovici sezóny alebo dokonca v tej budúcej, tak to možno aj budeme musieť urobiť, pretože sme celkom jednoznačne veľmi pozadu,“ prehlásil pilot Mercedesu.

„Druhého alebo tretieho si nikto nepamätá, druhé miesto skrátka nie je dosť dobré. Keď teda potrebujeme vykonať nejaké drastické zmeny s cieľom dostať šancu aspoň v druhej polovici sezóny, tak to urobíme,“ dodal George odhodlane.

Monopost W14 mal byť pre Mercedes prelomom, ktorý vráti tím späť do boja medzi najlepšími. Momentálne však nič nenasvedčuje tomu, že by sa to Mercedesu malo v dohľadnej dobe podariť a v honbe za Red Bullom čaká tím obrovské množstvo práce.

„Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše, je to pre nás všetkých veľká rana,“ priznal Russell. „Nie sme ani zďaleka tam, kde by sme chceli byť. Jediným pozitívom je, že okrem nedostatku prítlaku nemá auto žiadny zásadný problém.“

„Nech to znie akokoľvek hlúpo, v porovnaní s minulým rokom je to zrejme jeden z najjednoduchších problémov. Najprv sme mali monopost, ktorý poskakuje najviac, a teraz možno poskakujeme najmenej,“ dodal George.

Súvisiace články